257
مهارت‌های زندگی

تعامل مثبت و سازنده، عاملی بنیادی در تأمین مودّت و رحمت و از توانمندی‏های اساسی به شمار می‏رود. خانواده‏ای موفق است که همسران توان برقرای تعامل مثبت و سازنده داشته باشند۱.

۱. حُسن خلق

حسن خلق از جمله مفاهیمی است که در حوزه روابط میان فردی معنا می‏یابد و نقشی مهم در پایداری خانواده و رضایت زناشویی دارد. با حسن خلق است که زندگی پاک و با صفا می‏شود.۲ بر پایه روایات، حسن خلق یکی از نیازهای زندگی زناشویی است. رسول خدا صلی الله علیه و آله در سفارش به امیرالمؤمنین علیه السلام می‏فرماید:

یا عَلِی! أَحْسِنْ خُلُقَکَ مَعَ أَهْلِکَ وَ جِیرَانِکَ وَ مَنْ تُعَاشِرُ وَ تُصَاحِبُ مِنَ النَّاسِ تُکْتَبْ عِنْدَاللَّهِ فِی الدَّرَجَاتِ الْعُلَى.۳

۰.ای علی! اخلاقت را با خانواده‌ات، همسایه‌ات و کسانی که با تو رفت و آمد دارند و همراه و هم‏سخن تو هستند نیک گردان تا نزد خداوند متعال در درجات عالی نوشته شوی.

رسول خدا صلی الله علیه و آله درباره ارزش این ویژگی می‏فرماید:

أَقْرَبُکُمْ مِنِّی مَجْلِساً یوْمَ الْقِیامَةِ أَحْسَنُکُمْ خُلُقاً وَ خَیرُکُمْ خَیرُکُمْ لِأَهْلِه.۴

۰.نزدیک‏ترین همنشین شما با من در روز قیامت خوش‏‏خلق‏ترین و بهترین شما برای خانواده‏‏اش است.

اما خوش اخلاقی مؤلفه‏هایی دارد که در برخی روایات به آنها اشاره شده است. از امام صادق علیه السلام درباره حد حسن خلق سؤال شد و حضرت در بیان مصداق‏های آن به سه مقوله نرم‏خویی، خوش‏گفتاری و خوش‏رویی تصریح فرمود:

1.. رضایت زناشویی، ص۱۲۲.

2.. امام علی علیه السلام: بِحُسنِ الأَخلاقِ یطیبُ العَیشُ. تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، ص۲۵۵، ح۵۳۷۷؛ عیون الحکم والمواعظ، ص۱۸۸، ح۳۸۴۹.

3.. تحف العقول، ص۱۴؛ بحارالانوار، ج۷۷، ص۶۷.

4.. عیون اخبارالرضا علیه السلام، ج۲، ص۳۸؛ صحیفه الامام الرضا علیه السلام، ص۲۳۰.


مهارت‌های زندگی
256

مرد در اداره منزل و خانواده‏اش، به سه خصلت نیاز دارد که باید آنها را به کار گیرد، هرچند در سرشت او نباشد: خوش‏رفتاری، گشاده‏دستیِ به اندازه و غیرت و ناموس‌داری.

تعبیر «وَ إِنْ لَمْ یَکُنْ فِی طَبْعِهِ» در این روایت، بیانگر آن است که این ویژگی‏ها مهارت‏هایی هستند که انسان‏ها می‏توانند آنها را فراگیرند و این گونه نیست که خداوند متعال این صفات را در وجود افراد خاصّی به ودیعت نهاده باشد و در صورتی که فردی آنها را نداشت به تمام معنا از آن محروم باشد، بلکه می‏تواند این صفت و ویژگی را در خود ایجاد و تقویت کند.

در بخشی‏ از روایات، پی‏در‏پی به احسان کردن به همسر تأکید شده است. رسول خدا صلی الله علیه و آله بهترین مردمان را کسانی می‏داند که به خانواده خود احسان کنند:

الْخَلْقُ‏ عِیالُ‏ اللَّهِ‏ فَأَحَبُ‏ الْخَلْقِ إِلَى اللَّهِ مَنْ أَحسَنَ إِلَی عِیالَهِ.۱

۰.مردم خانواده خدایند، پس محبوب‏ترین مردمان نزد خدا کسی است که به خانواده خدا نیکی کند.

از سوی دیگر، به زنان «حُسْنُ التَّبَعُّلْ» (= خوب شوهرداری) توصیه شده است. همه این موارد نشان‏دهنده تأکید عمیق دین به تعامل‌های مثبت و سازنده میان همسران است. برترین نمونه آن را می‏توان در خانواده نمونه، یعنی خانواده امام علی علیه السلام و حضرت زهرا علیها السلام مشاهده کرد. آن حضرت در توصیف رفتارش با فاطمه علیها السلام می‏فرماید:

فَوَ اللَّهِ مَا أَغْضَبْتُهَا وَ لَا أَکْرَهْتُهَا عَلَى أَمْرٍ حَتَّى قَبَضَهَا اللَّهُ عزّ و جل وَ لَا أَغْضَبَتْنِی وَ لَا عَصَتْ لِی أَمْراً وَ لَقَدْ کُنْتُ أَنْظُرُ إِلَیهَا فَتَنْکَشِفُ عَنِّی الْهُمُومُ وَ الْأَحْزَان.۲

۰.به خدا سوگند که تا زنده بود، نه او را عصبانی و نه به کاری مجبورش ساختم. او نیز نه مرا عصبانی و نه در کاری از من نافرمانی کرد. هنگامی که به او نگاه می‏کردم، غم‏ها و اندوه‏ها از من برطرف می‏شدند.

1.. قرب الاسناد، ص۱۲۰؛ المعجم الاوسط، ج۵، ص۳۵۶.

2.. کشف الغمّة، ج۱، ص۳۶۳؛ المناقب، خوارزمی، ص۳۵۳، ح۳۶۴؛ بحار الأنوار، ج۴۳، ص۱۳۴، ح۳۲.

  • نام منبع :
    مهارت‌های زندگی
    سایر پدیدآورندگان :
    سيد مهدي خطيب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 93994
صفحه از 391
پرینت  ارسال به