233
مهارت‌های زندگی

شوهران، بهبود رابطه جنسی را مهم‏ترین تغییری می‏دانستند که دوست دارند در زنانشان ایجاد شود. زنان نیز خواستار تغییر در رفتارهای پیش از عمل جنسی شوهرانشان بودند (سیزدهمین خواسته در فهرست تغییرات مطلوب). جای تعجب نیست که زوج‏های ناسازگار در مقایسه با زوج‏های سازگار، به تغییر رفتار همسرانشان تمایل بسیاری نشان می‏دادند. بیش از نیمی زوج‏های ناسازگار میل داشتند شوهرانشان در زمینه ابراز احساسات، شروع مکالمه، ابراز قدردانی، رابطه جنسی، صرف زمان بیشتر با یکدیگر و زیاد جر و بحث نکردن، تغییر یابند.

در متون اسلامی، به مسئله نیاز زن و مرد، توجّه جدی شده و مسئولیت‏هایی بر دوش همسران نهاده شده است. که بر اساس این نیازها می‌توان تغییرات را ایجاد کرد. غریزه جنسی، از قوی‏ترین نیروهای انسان است که به ویژه مردان، در برابر آن ناتوان‏اند. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله در تفسیر آیه شریفه (وَ خُلِقَ الْإِنسَانُ ضَعِیفًا)۱ می‏فرماید:

لا یَقوَى عَلَى تَرکِ الجِماعِ.۲

۰.انسان بر ترک هم‏بستری با زنان، ناتوان است.

از این رو، لازم است زن خواسته مرد را نادیده نگیرد؛ وگرنه ممکن است زمینه نارضایتی و خیانت فراهم شود. در متون دینی، بر این امر تأکید جدّی شده و از زنانِ «مُسوِّفات» ـ که به بهانه‏های گوناگون، حتّی طولانی کردن نماز، از پذیرش خواسته شوهرشان شانه خالی می‏‏کنند ـ به بدی یاد شده و حتّی نفرین شده‏اند.۳ پیامبر صلی الله علیه و آله در حدیثی می‏فرماید:

1.. سوره نساء: ۲۸.

2.. الفردوس، ج۴، ص۴۱۹، ح۷۲۲۰.

3.. . امام صادق علیه السلام: إِنَّ امْرَأَةً أَتَتْ رَسُولَ اللّهِ صلی الله علیه و آله لِبَعْضِ الْـحَاجَةِ، فَقَالَ لَهَا: لَعَلَّکِ مِنَ الْـمُسَوِّفَاتِ، قَالَتْ: وَ مَا الْـمُسَوِّفَاتُ یا رَسُولَ اللهِ؟ قَالَ: الْـمَرْأَةُ الَّتِی یدْعُوهَا زَوْجُهَا لِبَعْضِ الْـحَاجَةِ، فَلَا تَزَالُ تُسَوِّفُهُ حَتَّى ینْعُسَ زَوْجُهَا وَ ینَامَ، فَتِلْکَ لَا تَزَالُ الْـمَلَائِکَةُ تَلْعَنُهَا حَتَّى یسْتَیقِظَ زَوْجُهَا؛ زنی برای کاری نزد پیامبرخدا صلی الله علیه و آله آمد. پیامبر به او فرمود: «گویا از تأخیرکنندگان هستی؟». زن گفت: تأخیرکنندگان چه کسانی هستند؟ فرمود: «زنی که همسرش او را برای کاری فرا می‏خوانَد و زن، آن‏قدر به تأخیر می‏اندازد که همسرش به چُرت می‏رود و خواب او را فرا می‏گیرد. در این حال فرشتگان، همواره این زن را لعنت می‏کنند تا وقتی که همسرش بیدار شود» (کتاب من لایحضره الفقیه، ج۳، ص۴۴۲، ح۴۵۳۶).
عبدالله بن عمر نیز نقل می‏کند که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمود: لَعَنَ الله المُسَوِّفَاتِ. فَقیلَ: یا نبی الله! وَ مَا المُسَوِّفاتُ؟ قَالَ: الَّتی یدعُوهَا زَوجُهَا إِلَى فِرَاشِها فَتَقُولُ: سَوفَ، حَتَّى‏ تَغلِبُهُ عَینَاهُ؛ خدا تأخیرکنندگان را لعنت کند. گفته شد: ای پیامبر خدا! تأخیرکنندگان چه کسانی هستند؟ فرمود: «زنی که همسرش او را به هم‏بستری فرا می‏خوانَد و او می‏گوید: به زودی، تا اینکه خواب، همسر را فرا می‏گیرد» (المعجم الأوسط، ج۴، ص۳۴۶، ح۴۳۹۳؛ کنز العمّال، ج۱۶، ص۳۸۵، ح۴۵۰۲۱).


مهارت‌های زندگی
232

در ارتباط‌های خویش، بار دیگر هدف‏گزینی کنند.

لازم است زن و شوهر اهدافی را که زندگی بر پایه آن آغاز کرده و اهدافی را که هم‏اکنون مترصد رسیدن به آنها هستند به دقت ارزیابی کنند. اگر اهداف پیشین، اهداف کنونی و اهداف آینده در یک جهت و هم‏سو باشند، نشان از میزان توافق آنها خواهد داشت؛ اما اگر جهت حرکت آنان در زندگی متفاوت باشد، لازم است گفت‏وگوهای سازنده‏ای را برای رسیدن به نظر مشترک ادامه دهند. افزون بر این، اهداف را نیز باید ارزیابی کنند تا مشخص شود آیا اهداف به سود آنان و در جهت سعادت و شادکامی‏شان خواهد بود یا نه.

ب ـ زمینه‏‏سازی در ایجاد تغییرات

تغییر از جمله گزینه‏هایی است که برای مدیریت تنیدگی و اضطراب در خانواده به کار گرفته می‏شود. تغییر در این گام به معنای تغییر دادن همسر نیست؛ چراکه اندیشه تغییر همسران، ناکارآمد است و تلاش در جهت تغییر اعضای خانواده به صورت مستقیم، فرجام مشخصی نخواهد داشت. البته حوزه‏های مطلوبی برای تغییر وجود دارد که باید نخست آنها را شناسایی کرد، سپس در خود یا همسر تغییر داد.

از این رو، پژوهشگران «پرسش‌نامه حوزه‏های تغییر» را طراحی کرده‏اند تا جنبه‏هایی از روابط را که در آن تغییر با سهولت بیشتری رخ خواهد داد، ارزیابی کنند. در این پرسش‌نامه تمایل افراد برای تغییر رفتار همسر خود در حوزه‏هایی از رابطه جنسی، ابراز علاقه، مسائل مالی، کارهای منزل، دوستان و اقوام گرفته تا کار و تربیت بچه‏ها سنجیده می‏شود۱. وقتی همسرانی که رابطه نسبتاً خوبی با هم داشتند (خانواده سازگار) این پرسش‌نامه را پر می‏کردند، با تغییر در بیشتر حوزه‏ها به‏جز میل جنسی مخالف بودند.

1.. مهارتهای زندگی، ج۲، ص۲۱.

  • نام منبع :
    مهارت‌های زندگی
    سایر پدیدآورندگان :
    سيد مهدي خطيب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 93926
صفحه از 391
پرینت  ارسال به