215
مهارت‌های زندگی

نقش‏های متعددی را انجام دهند۱.

به عقیده مینوچین و فیشمن سه خُرده‏نظام: همسری، والدینی و خواهر ـ برادری در خانواده اهمیتی ویژه‏ دارند. هر فرد به خرده‏نظام متفاوتی تعلق دارد که هریک دارای سطح قدرت متفاوتی است. مرد می‏تواند، پسر، برادر بزرگ‌تر، برادر کوچک‌تر، شوهر و پدر باشد۲. در میان خرده نظام‌های پیش‏ گفته، خرده نظام همسری، اساس ثبات خانواده است. در درون این خرده نظام، زن و شوهر دارای نقش‏های گوناگونی هستند۳.

ب ـ مرزهای خانواده

روان‏شناسان حوزه خانواده، از جمله خانواده‏درمانگرانِ ساخت‏نگر، بر این باورند که خرده‏نظام‏های خانوادگی که پیش از این به آنها اشاره شد، به‏‏‏سبب «مرزها» از یکدیگر متمایز می‏شوند. مرزهای یک خرده‏نظام، مقرراتی است که معین می‏‏‏کند چه کسی و چگونه جزء این خرده نظام است۴. به سخن دیگر، مرز، خطی نامرئی است که افراد یا خرده‏نظام‏ها را از نظر روانی از یکدیگر جدا می‏‏‏کند۵.

در یک خانواده منسجم، هدف مرزها تسهیل کارکرد بهتر تعاملات اعضاست و نظام خانواده برای عملکرد سالم، این مرزها را برجسته می‏سازد. نقش مرزها، حراست از عمل متمایزسازی نظام خانواده است. وضوح مرزهای درون خانواده عاملی مفید برای ارزیابی عملکرد خانواده است. اگر خانواده این مرزها را بیش از حد خشک و نامنعطف سازد، دچار گسستگی می‏شود و اگر بیش از حد منعطف سازد، به در هم تنیدگی می‏انجامد. به سخن دیگر، در هم تنیدگی و گسستگی دو سوی این پیوستار هستند و دامنه بهنجار آن زمانی است که مرزها مشخص باشند، نه خشک و نه نامشخص۶.

1.. خانواده درمانی، گلادینگ، ص۲۳۶.

2.. خانواده درمانی، مینوچین، ص۸۳.

3.. خانواده درمانی، گلدنبرگ، ۱۳۸۶، ص۲۴۰.

4.. خانواده درمانی، مینوچین، ص۸۵.

5.. خانواده درمانی، گلادینگ، ص۲۳۶.

6.. خانواده درمانی، مینوچین، ص۸۵.


مهارت‌های زندگی
214

شناسایی نظام خانواده

خانواده از لحاظ ساختار، نظام عاطفی پیچیده‏ای است که ممکن است دست‏کم سه یا چهار نسل را در بر گیرد۱. عملکرد نظام خانواده از طریق الگوهای تعاملی صورت می‏گیرد. تعامل‏های تکراری، الگوهایی پدید می‏آورند مبنی بر اینکه چطور، چه وقت و با چه کسی رابطه برقرار شود و همین الگوها، زیربنای نظام خانواده را تشکیل می‏دهند. وقتی مادری به فرزندش می‏گوید غذا بخورد و او اطاعت می‏‏‏کند، این تعامل مشخص می‏‏‏کند که در آن اوضاع و در آن لحظه، مادر در رابطه با فرزند، چه کسی است و فرزند در رابطه با مادر، کیست. این نوع تعامل یک الگوی تعاملی پدید می‏آورد و این الگوی تعاملی، رفتار اعضای خانواده را منظم می‏‏‏کند۲.

از مجموعه آیات و روایات حوزه خانواده چنین برداشت می‏شود که خانواده از نگاه اسلام نظامی یکپارچه و هماهنگ است و بسیاری از قواعد نهادها و مجموعه‏های نظام‏مند را می‏توان در آن دید. خویشاوندان نیز به‏منزله یک نظام حمایتی و مکمّل در کنار نظام خانواده‏ ایفای نقش می‏‏‏کنند۳. پیش از طرح هر موضوعی لازم است با ساختار خانواده آشنا شویم تا بهتر بتوانیم روابط درون آن را مدیریت کنیم.

الف ـ خُرده‏نظام‏های خانواده

نظام خانواده، وظایف خود را از طریق خرده‏نظام‏ها متمایز و اجرا می‏‏‏کند. خرده‏نظام‏ها، واحدهای کوچک‏تر نظام خانواده، به مثابه یک کل‏اند. آنها وجود دارند تا وظایف متعدد خانوادگی شناسایی شوند. بدون خرده‏نظام‏ها، کل نظام خانواده کارکردی نخواهد داشت. خرده‏نظام‏ها به وسیله مرزها و قوانین مربوط به آن،‏ به بهترین وجه تعریف می‏شوند. خرده‏نظام‏ها هنگامی تشکیل می‏شوند که اعضای خانواده به یکدیگر می‏پیوندند تا

1.. خانواده درمانی، گلدنبرگ، ص۱۱.

2.. خانواده درمانی، مینوچین، ص۸۳.

3.. ر.ک: تحکیم خانواده از نگاه قرآن و حدیث.

  • نام منبع :
    مهارت‌های زندگی
    سایر پدیدآورندگان :
    سيد مهدي خطيب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 93876
صفحه از 391
پرینت  ارسال به