9
میراث مکتوب رضوی

سخن نویسندگان

بی‌تردید پژوهش درباره تراث روایی و علمی شیعه در سده‌های نخستین تاریخ آن، سهمی بسزا در معرفی ابعاد گوناگون اندیشه تشیع و دست یافتن به زوایای عمیق و گاه ندانسته یا کم دانسته آن دارد. این مهم اگر چه همواره به گونه‏های مختلف مورد توجه بوده است و آثار گران‌سنگ و درخور توجهی را به دنبال داشته است، اما گستره اطلاعات در حوزه‏های مختلف آن، تلاش مجدانه‏ای را می‌طلبد. از مهم‌ترین این بخش‏ها، بازیابی و بازشناسی منابع کهن امامیه است که می‌باید ضمن تدوین روش‏های مشخص بازیابی متون، با بهره‏گیری از انواع منابع حدیثی و اطلاعات موجود در کتاب‌های رجال، فهرست، تاریخ و نظائر آنها، برای انجام یافتن این مهم مبادرت ورزید.

در این میان دو کتاب رجال نجاشی و الفهرست طوسی، جایگاهی ممتاز در آگاهی دادن از مجموعه‌های نگاشته شده عصر پیش از خود دارند که بر این اساس به نظر می‌رسد کارهای در خور فراوانی در قبال این دو اثر تمدنی شیعه شایسته انجام دادن هستند. از جمله این کارها می‌توان به بازخوانی ویژگی‌های فهرستی این دو اثر و چگونگی تحلیل و اعتبارسنجی تراث پیشین در نگاه فهرستی و نیز چگونگی ساماندهی بررسی‌های جدید تطبیقی در مجموعه روایات موجود شیعه بر اساس همان ویژگی‌ها و نیز اموری از این دست اشاره کرد. طبیعی است دیدگاه‏های اندیشمندانه صاحب‌نظران درحوزه اندیشه شیعه امری است که می‌باید در خلال این


میراث مکتوب رضوی
8

با تلفیق اطلاعات منابع فهرستی، رجالی و حدیثی، میراث عالمان شیعه در دوره امام علی بن موسی الرضا علیه السّلام را در همان قالب های اصیل و اولیه‌اش بازنمایی کند.

روشن است که این اثر خود نیازمند نقد علمی در جهت تکمیل و توسعه است و این مهم جز با راهنمایی‌های گران‌مایگان فرهیخته میسّر نمی‌شود.

پژوهشکده کلام اهل بیت علیهم السّلام پژوهش در زمينه‏هاى مرتبط با معارف بنیادین اسلامی را از اهداف اساسی خویش می‌داند و بدین منظور معرفى، احيا و مجموعه‏سازى ميراث علمى اعتقادى شيعه که در راستاى تبيين مکتب فکرى اهل بيت علیهم السّلام تدوين شده است، در کنار پژوهش‏هاى بنیادی، تطبیقی و کاربردی در معارف اعتقادی کتاب و سنت را از وظایف اصلی خود تلقی می‌کند.

در پایان برخود فرض می‌دانیم از همه کسانی که این پژوهشکده را در تبیین ابعاد معرفتی مکتب اهل بیت علیهم السّلام مدد می‌رسانند قدردانی کنیم. از رئیس محترم مؤسسه دارالحدیث و پژوهشگاه قرآن و حدیث حضرت آیت‌الله ری‌شهری که همه امکانات لازم را برای این خدمت علمی و معنوی فراهم ساخته‌اند و نیز قائم مقام محترم پژوهشگاه جناب حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر رضا برنجکار که بیشترین سهم را در این میان برعهده داشته‌اند؛ از ایشان و از همه مسئولان پژوهشگاه و نیز از همکارانم در پژوهشکده و به ویژه از محققان این اثر قدردانی و سپاسگزاری می‌کنم و توفیقات بیشتر ایشان را در سایه عنایات امام عصر (عج) از حضرت حق تعالی خواستارم.

محمد تقی سبحانی

رئیس پژوهشکده کلام اهل بیت علیهم السّلام

  • نام منبع :
    میراث مکتوب رضوی
    سایر پدیدآورندگان :
    سیدمصطفی مطهری و رضا یاری نیا
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 8514
صفحه از 212
پرینت  ارسال به