درآمد
۰.عن عبد السلام بن صالح الهروی عن الرضا علیه السلام قال: رَحِمَ اللّهُ عَبدا أحيا أمرنا، فَقُلتُ لَهُ: فَكيفَ يُحيي أمركم؟ قال: يَتَعَلَّمُ عُلومَنا ويُعَلِّمُها النّاسَ، فَإنَّ النّاسَ لَو عَلِموا مَحاسِنَ كلامِنا لَاتَّبَعونا....۱
بیتردید پژوهش درباره تراث روایی و علمی شیعه در نخستین سدههای تاریخ آن، در معرفی ابعاد گوناگون اندیشه این مکتب و دست یافتن به زوایای عمیق و گاه ناشناخته یا کمتر شناخته شده آن، سهمی بسزا دارد. این کار سترگ اگرچه همواره به گونههای مختلفی در کانون توجه بوده و آثار گرانسنگی را پدید آورده است، با این حال، گستره اطلاعاتِ حوزههای مختلفِ آن، کوششهای مجدّانهای میطلبد. از مهمترین بخشهای این کار، بازیابی و بازشناسی منابع کهن امامیه است که میباید با تدوین روشهای مشخصِ بازیابیِ متون و بهرهگیری از انواع منابع حدیثی و اطلاعات موجود در کتب رجالی، فهرستی، تاریخی و دیگر منابع مربوط انجام پذیرد.
در این میان، دو کتاب رجال النجاشی و الفهرست، در زمینه آگاهیبخشی درباره مجموعههای نگاشته شده عصر پیش از خود، جایگاهی ممتاز دارند. از این روی، شایسته است در قبال این دو اثرِ تمدنیِ شیعه کارهای درخور و فراوانی انجام شود. از جمله این کارها میتوان به بازخوانی ویژگیهای فهرستی این دو اثر، چگونگی تحلیل و اعتبارسنجی تراثِ پیشین در نگاه فهرستی، و نیز چگونگی ساماندهی پژوهشهای جدید تطبیقی در مجموعه روایات موجودِ شیعه، بر اساسِ آن ویژگیها، اشاره کرد.