۲. یکی از مشخصههای استشراق بریتانیایی انگیزههای استعماری آن است.
۳. اهتمام بریتانیا به زبان عربی برای کسب منافع اقتصادی و سیطره بر ثروت نفتی این منطقه بوده است. حکومت بریتانیا نمایندگان سیاسی، اقتصادی و تجاری خود در سرزمینهای عربی را از کسانی انتخاب میکرد که به زبان عربی تسلط داشتند.
۴. تخصصگرایی: هر مستشرق بریتانیایی در موضوع مشخصی از مسائل استشراق، مانند زبان، تمدن عربی و اسلامی، ادبیات و صنعت تخصص داشته است. کمتر مستشرق بریتانیایی دیده میشود که تحقیقاتش شامل همه موضوعات استشراقی باشد. تخصص منطقهای، مثل تخصص در مسائل خاورمیانه، هند، چین یا آفریقا، نیز یکی از تخصصهای مستشرقان انگلیسی بوده است.
۵. مهمترین خصیصه تحقیقات استشراقی بریتانیا تلاش برای تحقق منافع سیاسی - استعماری است. شاهد این سخن این است که مطالعات استشراقی بریتانیایی شامل هند، خاور میانه، مصر و شرق آفریقا میشود و شمال آفریقا را در بر نمیگیرد؛ زیرا آن منطقه تحت سیطره استعمار فرانسه بوده است. پررنگ بودن انگیزههای سیاسی و استعماری در مطالعات استشراقی بریتانیا سبب نشده که از اهداف و انگیزههای دینی غافل باشند و همواره گروههای تبشیری بریتانیایی در شرق و آفریقا حاضر بودهاند.
د) تحقیقات استشراقی در آلمان
برخلاف دیگر کشورهای اروپایی، استشراق آلمان تا قرن هجدهم رونقی نداشت. استشراق آلمان، با اینکه از زمان نخستین جنگهای صلیبی با شرق ارتباط داشت و کتابهای بسیاری برای آموزش زبان عربی تألیف کرده بود و نیز علیرغم نیاز رویکرد پروتستانی آلمان به تحقیق تورات برای رویارویی با مسیحیت کاتولیک، زمانی اوج گرفت که دهها مستشرق زیر نظر دوساسی آموزش دیدند.