مطرح کردیم و بحث درباره روش استشراق فرانسوی را به فصل دیگری موکول میکنیم. در بخش بعد همین مباحث را درباره استشراق در ایتالیا پی میگیریم.
ب) تحقیقات استشراقی در ایتالیا
شبه قاره ایتالیا روابط تاریخی و جغرافیایی عمیقی با شمال آفریقا و شرق داشته است. دلیل این ارتباط استعمار رومی و پیامدهای آن است. روم این مناطق را تحت سلطه خود گرفت؛ اما پس از مدتی عربها نهتنها استعمار روم را عقب راندند، بلکه بر سیسیل و جنوب ایتالیا نیز استیلا یافتند. این ارتباط کم وبیش با هدفهایی دینی یا سیاسی و استعماری همچنان ادامه یافته است. اگرچه اهداف دینی و سیاسی در استشراق ایتالیا غلبه دارد، از زمان ارتباط با سیسیل و نیز توجه دانشگاههای ایتالیایی به مطالعات عربی و اسلامی، اهتمام علمی نیز در آن دیده میشود. در سال ۱۰۷۶ دانشگاه بولونیا به علوم عربی توجه كرد و دانشگاه ناپولی، مسینا، رم و فلورانس از بولونیا پیروی کردند.
اهتمام به مطالعات عربی و اسلامی پس از تأسیس مراکز زبانهای شرقی در رم و فلورانس کامل شد و به دنبال آن مؤسسات و مجامعی با همین رویکرد شکل گرفتند. مجمع مطالعات شرقی در رم، مجمع پاپی کتاب مقدس، مجمع پاپی شرق، مجمع شرق اسلامی، مؤسسه مطالعات اسلامی کایتانی، انجمن آسیایی ایتالیا و انجمن مطالعات شرقی ایتالیا نمونه این تلاشها هستند.
علاوه بر این مؤسسات و دانشگاهها، ایتالیا به کتابخانههای تخصصی مطالعات شرقی نیز اهتمام داشته است، مانند کتابخانه واتیکان که کتب خطی عربی و اسلامی کمیابی در آن وجود دارد، کتابخانه بروزیان با ۱۴۰۰ کتاب عربی درباره شاخههای مختلف مسائل اسلامی، کتابخانه مدیچی با فهرستی ۴۹۲ صفحهای از کتب خطی شرقی و کتابخانه بولونیا با ۴۵۹ کتاب خطی شرقی. وجود آثار خطی عربی در