ب) آثار فعالیتهای تبشیری و خدمت به اغراض سیاسی
در فصل گذشته گفته شد که تحقیقات استشراقی را، در ابتدای امر و بهخصوص پس از شکست جنگهای صلیبی، راهبان به استخدام تبشیر درآوردند. با بررسی مرحله استشراق سیاسی روشن میشود که دولتهای اروپایی برای سیطره بر شرق فقط از مستشرقان گردشگر و کنسولها بهره نبردند، بلکه تبشیر و مبشران را نیز به خدمت گرفتند.
لورنس براون۱ میگوید: «اگر مسلمانان در امپراتوری عربی با هم متحد شوند ممکن است خطری برای جهان باشند، اما اگر متفرق بمانند دیگر تأثیری ندارند».۲ سخنانی از این دست نشان میدهد که تبشیر در خدمت اهداف سیاسی، بهویژه جدایی ملتهای عرب و جلوگیری از اتحاد آنان، بوده است؛ زیرا در غیر این صورت مسلمانان تمدن خود را بازمیگرداندند و بر جهان مسلط میشدند. مبشران معتقدند که تبشیر بهتنهایی شوکت وحدت اسلامی در برابر استعمار اروپایی را میشکند.
پیشتر آمد که حملات تبشیری در بازگرداندن مسلمانان از دینشان شکست خورد و جمعیتهای تبشیری نیز در تلاش فردی برای قانع کردن مسلمانان برای پذیرش دین مسیح ناکام ماندند؛ از این رو تحقیقات مستشرقان، بهخصوص در خلال جنگهای صلیبی، برای کمک به حکومتهایشان و در مسیر تحقیق اهداف سیاسی، اقتصادی و استعماری آنان به کار گرفته شد.
در این مطلب قصد داریم آثار حرکت تبشیری بعد از ناکارآمدی جنگهای صلیبی و استخدام آن برای اغراض سیاسی، که شامل اغراض اقتصادی و استعماری نیز میشود، را بیان کنیم. اگرچه جنگهای صلیبی در ظاهر به اسم دین و با برچسب دینی شکل گرفتند، از اسباب باطنی خالی نبودند. مهمترین علت