او را مؤسس بلامنازع استشراق به شمار آورده است.۱
ولنی۲ فرانسوی را باید با دقت و تمرکز بیشتری بررسی کنیم؛ زیرا ناپلئون در حمله به مصر بر کتاب سفر به مصر و سوریه۳ او اعتماد کرده است.۴ این کتاب در سال ۱۷۸۷ میلادی در دو جلد منتشر شد که یک جلد آن وصف نواحی جغرافیایی و جلد دیگر وصف سیاسی است. ولنی به مباحث جغرافیایی بسیار کمتر از وصف سیاسی توجه كرده است؛ زیرا به اعتقاد وی، توصیف اماکن و شهرها موضوعی است که چیز جدیدی ندارد، برخلاف توصیفات سیاسی، که راهی مناسب برای شناخت اوضاع این دو کشور و زمینهسازی برای استعمار آنهاست.
ولنی در بخش توصیف جغرافیایی اهتمام زیادی به وصف جغرافیای مصر، بهخصوص رود نیل و اثر طبیعی زیبایی آن، دارد. در توصیفات سیاسی نیز گروههایی که ساکن مصر هستند و اصل تاریخی آنان و اقوامی که از این گروهها منشعب شدهاند را توصیف کرده است.
وی گزارشی از تفرقه میان قبطیان و مسلمانان ارائه میدهد و با توصیف آنان به جهل مطلق، سوءنیت خود را مینمایاند و طوری نشان میدهد که گویا حالت موجود نتیجه انتشار اسلام در مصر است. ولنی در تدوین کتابش، غیر از بخشی که به تاریخ مصر میپردازد، از روش کتابخانهای و اعتماد بر مصادر و مراجع علمی بهره نبرده، بلکه از روش میدانی و مشاهدات شخصی و مراوداتش با تاجران مسیحی و مسلمان استفاده کرده است.
1.. ادوارد سعید، الاستشراق، ص۱۰۵.
2.. Constantin-François Chassebœuf de La Giraudais, comte Volney
3.. Voyage en Syrie et en Égypte
4.. ولنی كتابی دیگر به نام Considérations sur la guerre actuelle des Turcs (بررسی جنگ كنونی تركان) دارد كه در بحث استشراق اهمیت دارد؛ زیرا وی در این كتاب اهمیت استراتژیک خاورنزدیک و زمینه مناسب آن برای تحقق استعمار فرانسوی را بیان كرده است.