17
نقدی بر گفتمان شر ق‌شناسی

فصل اول: مفهوم استشراق

ارائه تعریفی از دانش استشراق محال به نظر می‌رسد و هر تعریفی که ارائه می‌شود، از نظر منطقی، شامل، جامع و مانع نیست؛ زیرا تعریف، با شرایطی که منطقیان و فلاسفه‌ای چون ارسطو۱ و ابن‌سینا۲ در نظر می‌گیرند، بسیار مشکل است. بنابراین، استشراق را باید با تعریف شرح الاسمی روشن کرد.

استشراق با مفاهیمی متداخل و در عین حال متکامل بیان شده است. گاهی مراد علمی است که دانشمندان غربی برای مطالعه جوامع شرقی به کار گرفته‌اند و گاه تفکری است که بر تمایز شناختی، قومی و ایدئولوژیک بین شرق و غرب متمرکز است. استشراق گاهی نیز به معنای مستشرقان به کار رفته است؛ یعنی نویسندگان غربی که درباره تفکر و تمدن اسلامی مطلب نوشته‌اند.۳ بعضی از نویسندگان معاصر، مانند ادوارد سعید، استشراق را راهی برای تسلط و اراده سیطره غرب بر شرق توصیف کرده‌اند.۴ از این تعریف به دست می‌آید که توجه به شرق و پی بردن

1.. زكی نجیب محمود، المنطق الوضعی، ص۱۲۳.

2.. ابن‌سینا، الاشارات والتنبیهات، ص۱۷.

3.. مالك بن‌نبی، «انتاج المستشرقين و اثره فی الفكر الاسلامی الحدیث»، ص ۱۳۰ به بعد.

4.. ادوارد سعید، الاستشراق، ص۱۲۰.


نقدی بر گفتمان شر ق‌شناسی
16

فصل اول: مفهوم استشراق؛
فصل دوم: مراحل استشراق؛
فصل سوم: روش‌های مستشرقان.

باب دوم: استشراق و بعضی از قضایای اسلامی که فصول زیر را در بر دارد:

فصل اول: استشراق و قرآن کریم؛
فصل دوم: استشراق و سنت نبوی؛
فصل سوم: استشراق و سیره نبوی؛
فصل چهارم: استشراق و فقه اسلامی .۱

ریشه‌یابی تاریخی استشراق

پژوهشگر استشراق برای بیان ریشه این پدیده و نمایاندن کیفیت پیدایش و تحولات آن ناگزیر از مراجعه به تاریخ است. روش علمی اقتضا می‌کند که با تعریف و ارائه مفهومی از استشراق آغاز کنیم؛ اما نمی‌توان مفهومی روشن از این پدیده،‌ که محدودسازی آن دشوار و نظرات درباره آن متعدد و متفاوت است، ارائه کرد. در این باب ابتدا به صورت کلی مفهوم استشراق را مطرح و سپس مراحل تاریخی این پدیده را مرور می‌کنیم. این بررسی ارتباط بین شرق و غرب را با اشاره به اسباب فرهنگی،‌ تمدنی و سیاسی پیوند این دو،‌ در نظر خواهد داشت؛ بحثی كه ناگزیر به ارتباط مسیحیت و اسلام خواهد انجامید. در عصر حاضر نیز به ارتباط بین غرب (اروپا و امریکا) و شرق (خاور نزدیک به معنای خاص و شرق به معنای عام) توجه خواهیم داشت و در آخر نیز شرق‌شناسی مستشرقان را روش‌شناسی خواهیم کرد.

1.در این اثر فقط باب اول كتاب نقد الخطاب مورد توجه بوده است؛ زیرا در این باب ساسی سالم الحاج مسائل مربوط به استشراق و مستشرقان را بیان كرده است.

  • نام منبع :
    نقدی بر گفتمان شر ق‌شناسی
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعی از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1397
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 443
صفحه از 143
پرینت  ارسال به