99
نقدی بر گفتمان شر ق‌شناسی

تاریخ عرب و تاریخ سوریه، لبنان و فلسطین است. وی همچنین مقالات استشراقی مهمی مانند بحثی درباره تاریخ تحقیقات عربی در اروپا و نیز تحقیقات عربی - اسلامی در دانشگاه پرینستون نوشته است.

- فرانس روزنتال:۱ او استاد دانشگاه ییل بود و به ارتباطات فرهنگی یهودی - اسلامی علاقه داشت. وی کتاب‌های فلسفه یونانی در جهان اسلام و روش‌های دانشمندان مسلمان در بحث علمی را نوشته است.

مدرسه امریکا تاکنون با ایجاد کرسی‌های دانشگاهی برای زبان عربی و تمدن اسلامی به تحقیقات استشراقی خویش ادامه داده است. حکومت امریکا نیز به دلیل اهمیت اقتصادی و سیاسی خاورمیانه به این تحقیقات توجه داشته است. ایجاد دولت اسرائیل در فلسطین توجه به خاور میانه و تحقیقات تمدنی و تاریخی و مردمی برای اثبات ادعای یهود درباره سرزمین موعود را در پی داشته است.

ویژگی‌های مدرسه استشراق امریکا آن را از نظایر اروپایی‌اش ممتاز کرده است؛‌ این ویژگی‌ها چنین‌اند:

- استشراق امریکایی در اصل با اهدافی دینی ایجاد شد و بعد رنگ‌ و بوی سیاسی و استعماری گرفت. در این ویژگی مدرسه امریکا با مدرسه اروپا یکسان است.

- رویکرد مطالعاتی استشراق امریکایی با مدارس اروپا متفاوت است. مدرسه امریکا بیشتر به اوضاع اقتصادی، سیاسی، تاریخی، علمی و باستانی خاور میانه توجه داشته است و در دایره ادبیات عرب اهمال کرده است. زبان‌های بیگانه در استشراق امریکایی بیشتر ابزار کار مهندسان، اقتصاددانان و جامعه‌شناسان بوده است، نه محققان علوم انسانی. بررسی مدیران شرکت‌های نفتی، مهندسان و نیروهای نظامی امریکا در این منطقه این مسئله را تأیید می‌کند.۲

- تحقیقات مدرسه امریکا، با وجود ادعای واقع‌گرایی و علمی بودن، هیچ‌گاه از

1.. Franc Rosenthal

2.. ادوارد سعید، الاستشراق، ص۲۹۲.


نقدی بر گفتمان شر ق‌شناسی
98

اقتصادی برمی‌گردد.

این افراد را می‌توان از مهم‌ترین مستشرقان امریکایی دانست:

- ایلی اسمیت:۱ وی چاپخانه امریکایی - عربی را در لبنان به راه انداخت و در ترجمه تورات به زبان عربی با پطرس بستانی همکاری کرد.

- کرنیلیوس وان‌دیک:۲ وی به شکل یک پزشک همراه با گروه امریکایی وارد بیروت شد و در آن‌جا عربی را فرا گرفت. او از مؤسسان دانشگاه امریکایی است و در تکمیل ترجمه تورات به عربی مشارکت داشته است.

- ردولف برونو:۳ وی کتاب‌های عربی بسیاری، از جمله جلد بیست و یکم کتاب الأغانی و نیز مقالات متعددی را در مجلات استشراقی منتشر کرد.

- اشمیت:۴ وی به ابن‌خلدون علاقه داشت و ابن‌خلدون مورخ، جامعه‌شناس و فیلسوف را نوشت. همچنین پژوهشی ارزشمند درباره ابن‌خلدون در مجله جهان اسلام به چاپ رساند.

- دانكن مک‌دونالد:۵ وی کتاب‌های کلام اسلامی و دین و زندگی در اسلام را نوشت و مسیحیت را به مسلمانان عرضه کرد. فعالیت‌های این مستشرق در بخش روش‌های مستشرقان به صورت عمیق، دقیق و تحلیلی بررسی خواهد شد.

- ساموئل زویمر: او رئیس مبشران خاورمیانه بود و چاپ مجله جهان اسلام را بر عهده داشت. تعصب و فریب‌کاری شدید وی آثارش را از صحت و درستی علمی دور کرده است.

- فیلیپ حتّی:۶ او اصالتی عربی داشت و کتاب‌های متعددی درباره تاریخ اسلام نوشت که مشهورترین آن‌ها اصول دولت اسلامی، مختصر الفَرق بین الفِرَق،

1.. Eli Smith

2.. C. van Dyck

3.. R. Brunnow

4.. N. Schmidt

5.. D. B. MacDonald

6.. Philip Hitti

  • نام منبع :
    نقدی بر گفتمان شر ق‌شناسی
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعی از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1397
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 608
صفحه از 143
پرینت  ارسال به