91
نقدی بر گفتمان شر ق‌شناسی

استعماری با اندونزی، توجه دارد؛ از این رو فقط اختصاص به زبان عربی ندارد و شامل بقیه زبان‌های سامی نیز می‌شود.

- تحقیقات هلندی از دشمنی با مسائل دین اسلام و پیامبر آن پرهیز می‌کند و بیشتر آن‌ها واقع‌گرایانه نوشته شده‌اند، مثل نوشته‌های دخویه و دوزی؛ برخی از آن‌ها،‌ مانند اثر دوزی، نیز تمدن اسلامی در اسپانیا را نشان داده‌اند.۱

- مستشرقان هلندی به تحقیق در عقاید و مذاهب اسلامی و بزرگانی اهتمام داشته‌اند که در آفرینش فرهنگ و تمدن اسلامی نقش‌آفرینی کرده‌اند‌. آنان همچنین توجه ویژه‌ای به احادیث نبوی و جمع‌آوری آن‌ها در یک معجم نشان داده‌اند.

- تخصص از ویژگی‌های استشراق هلند نیست. بسیار می‌بینیم که یکی از مستشرقان هلندی عرصه‌های استشراقی بسیاری را مطالعه کرده است؛ برای نمونه، تئودور ویلیام یونبول در مسائل مختلفی مانند تاریخ عربی قدیم، اناجیل اربعه، تاریخ آسیای میانه و هند از اسکندر تا فتوحات اسلامی کتاب نوشته است بدون آنکه در فروع هر یک از آن‌ها تخصص داشته باشد.

- در قرن نوزدهم و نیمه نخست قرن بیستم استشراق هلند به خدمت استعمار هلند در خاور دور، به‌ویژه هند و اندونزی، درآمد. واردنبرگ در کتاب آینه اسلام بیان می‌کند که پنج محقق، از جمله هُرگرونیه، تصویری از اسلام ارائه کردند که تأثیر گسترده‌ای بر حکومت‌های جهان غرب گذاشت.۲ منظور او از این عبارت خدمات بزرگی است که این پنج نفر برای تحقق اهداف استعماری و سیاسی غرب انجام داده‌اند.

توجه به مطالعات استشراقی منحصر به دولت‌های غربی اروپایی نشد و به اتحاد جماهیر شوروی و ایالات متحده نیز کشیده شد. در دو مطلب آینده درباره استشراق در این دو کشور بحث خواهیم كرد.

1.. عبدالرحمن بدوی، موسوعة المستشرقین، ص۲۸۹ـ۲۹۰؛ نجیب العقیقی، المستشرقون، ص۶۶۷ـ۶۶۸.

2.. Waardenburg, L’islam dans le memoir de l’occident, p. ۳۱۱.


نقدی بر گفتمان شر ق‌شناسی
90

تألیف کتاب تاریخ مسلمانان در اسپانیا و نشر کتاب البیان المغرب فی أخبار المغرب نوشته ابن‌عذاری مراکشی و تألیف و تحقیق ده‌ها کتاب دیگر درباره اعراب و اسلام اشاره کرد. محققان این حیطه او را راه‌گشای مطالعات اندلسی و آثار وی را بهترین مرجع برای تاریخ، فرهنگ و تمدن اندلس دانسته‌اند.۱

- میخاییل یان دخویه:۲ وی شاگرد دوزی و یکی از مشهورترین مستشرقان هلندی است. او کاشف کتاب تاریخ الأمم و الملوک طبری است و از کتاب‌های اساس البلاغه زمخشری، المسالک و الممالک ابن‌حوقل و غریب الحدیث قاسم ابن‌سلّام نسخه‌برداری کرده است. ایجاد مؤسسه‌ای برای کمک به دانشجویان زبان عربی و واقع‌گرایی علمی از امتیازات او است.۳

- جان ونسینک:۴ وی اولین گام را برای تألیف معجم مفهرس الفاظ حدیث برداشت. او متولی نگارش دایرةالمعارف اسلام به سه زبان بود و در آن مقالات باارزشی درباره مسائل اسلامی دارد. ونسینک به حدیث نبوی توجه خاصی داشت و علاوه بر مشارکت در نگارش معجم مفهرس الفاظ حدیث، بر اساس حروف ابجد، کلیدی برای دست‌یابی به این احادیث تهیه کرد. وی همچنین معجمی برای الفاظ مهم احادیث، اعلام، اماکن و استشهادات قرآنی کتب سته تصنیف کرد. او کتاب‌ها و مقالات بسیاری درباره مطالعات اسلامی نوشت که در برخی از آن‌ها ارتباط اسلام با یهود را در نظر داشته است.

ویژگی‌های تحقیقات استشراقی هلند را می‌توان چنین دانست:

- استشراق هلندی منحصر به تحقیقات اسلامی یا تمدن عربی از حیث مکان و نوع نیست، بلکه به دیگر نواحی شرق، به‌ویژه روابط تجاری با هند و پیوندهای

1.. نجیب العقیقی، المستشرقون، ج۲، ص۶۵۳؛ Gustve Dugat, Histoires des orientalists de l’europe de XII, au XIX siècle, p. ۴۴-۶۵.

2.. Michael Jan de Goeje

3.. عبدالرحمن بدوی، موسوعة المستشرقین، ص۱۴۸ـ۱۵۷.

4.. Arent Jan Wensinck

  • نام منبع :
    نقدی بر گفتمان شر ق‌شناسی
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعی از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1397
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 607
صفحه از 143
پرینت  ارسال به