۶۵۳.الكافىـ به نقل از محمّد بن مسلم و زراره ـ: به امام صادق عليه السلام گفتيم : مسئلت كردن از درگاه خداوند ـ تبارك و تعالى ـ به چه نحو است؟
فرمود : «دو دستت را مى گشايى».
گفتيم : استعاذه (پناه بردن) چگونه است؟
فرمود : «كفِ دو دستت را به طرف فضا قرار مى دهى. ۱ تبتّل هم اشاره كردن با انگشت است و تضرّع ، تكان دادن انگشت است و ابتهال ، اين است كه هر دو دستت را با هم بكشى.
۶۵۴.الكافىـ به نقل از ابو بصير ـ: از امام صادق عليه السلام درباره دعا و بالا بردن دست ها پرسيدم . فرمود : «چهار صورت دارد : در پناه جُستن [به خدا] ، كفِ دستانت را رو به قبله مى كنى ؛ در دعا كردن براى روزى ، كفِ دستانت را مى گشايى و به طرف آسمان مى گيرى ؛ در تبتّل ، با انگشت سبّابه ات اشاره مى كنى ؛ در ابتهال ، دستانت را تا بالاتر از سرت بلند مى كنى ، و دعاى تضرّع ، آن است كه انگشت سبّابه ات در برابر صورتت تكان دهى ، و اين ، دعاىِ ترس است».
۶۵۵.امام كاظم عليه السلام :تبتّل ، آن است كه كفِ دستانت را در دعا ، آن گاه كه دعا مى كنى ، وارونه سازى و ابتهال ، آن است كه آنها را بگشايى و جلو ببرى ، و رغبت ، آن است كه كفِ دستانت را رو به آسمان بگيرى و در برابر صورتت قرار دهى و رَهبت ، آن است كه كفِ دستانت را به طرف زمين كنى و آنها را تا صورت ، بالا آورى ، و تضرّع ، آن است كه دو انگشتت را تكان دهى و با آنها اشاره كنى.
۶۵۶.امام على عليه السلام :پيامبر خدا به ما فرمود : «دعاى رغبت ، اين گونه است» و دو دستش را گشود و [فرمود : ]«دعاى رهبت ، اين گونه است» و دو دستش را وارونه ساخت و [فرمود :] «دعاى تضرّع ، اين گونه است» و آنها را گشود و برگرداند و [فرمود : ]«دعاى استكانت ، اين گونه است» و دو دستش را به طرف شانه اش جمع كرد و فرمود : «اين حالت ، فقط در وقت خلوت است».