141
آه سرد

بررسى مى كند ، با پيدا كردن نقاط مثبت و منفى و برطرف كردن عيب هاى خود ، اعتماد به نفس بالايى پيدا مى كند ، داراى تفكّر خلاّق مى شود و از بهداشت روانى خوبى برخوردار مى گردد.
۲ . عكس العمل هاى اجتماعى: گاهى فرد، آگاهى در مورد خود را از طريق واكنش هاى ديگران به دست مى آورد. ما از طريق مردم و فاميل ، چه اطلاعاتى در مورد خودمان به دست مى آوريم؟ گاهى اوقات انتقاد، سرزنش و تحقير مى كنند و ما براساس واكنش هاى ديگران، خودمان را مى شناسيم. وقتى فردى در روابط با ما درباره رفتار، عقايد و حتى قيافه ظاهرى ما نظرياتش را مى گويد اعتقاد او براى ما نوعى عكس العمل است كه بعضى را قبول و بعضى را رد مى كنيم.
۳ . مقايسه اجتماعى: خود بر دو نوع است: يك . مقايسه با بالا دست خود: در اين نوع مقايسه ، حتّى اگر فرد در بهترين شرايط باشد ، وقتى خودش را با بالاتر از خود مقايسه مى كند ، دچار افت اعتماد به نفس و كاهش تفكّر خلاّق مى شود. حسادت، افزايش فشارهاى هيجانى، افزايش چشم و هم چشمى، كاهش انگيزه، حسرت و استرس نيز از پيامدهاى اين نوع مقايسه اند؛ دو . مقايسه با پايين تر از خود: كه باعث رضايت از خود، آرامش، صبر، عبرت آموزى، جلوگيرى از افتادن به گرداب هاى سقوط و شكست و باور كردن توانايى ها و استعدادهاى خود مى شود.
با استفاده صحيح و اصولى از اين منابع ، فرد مى تواند به درك درست و مثبتى از خويش برسد و از اعتماد به نفس بالايى برخوردار شود. شما مى توانيد با كمك تفكّرات زير ، اعتماد به نفس خود را افزايش دهيد.
وقتى احساس ضعف و زبونى كرديد ، از خود بپرسيد: چه چيزى باعث شده كه من ، به صورت فردى بيچاره و زبون در آمده ام؟


آه سرد
140

هميشه به موفّقيت هاى خود فكر مى كنند و عدم موفّقيت را نشانه هاى ضعف و ناتوانى مى دانند. معمولاً ميزان توقّع هر فرد ، بالاتر از حدّ توانايى اش است. به عنوان مثال، فردى در بازى تنيس بازنده مى شود، در حالى كه از قبل ، خود را برنده تصوّر مى كرد، به همين علّت ، ناراحت مى شود ؛ چرا كه توقّع او بالاتر از حدّ توانايى اش است . برعكس ، فردى در يك مسابقه تنيس بين المللى ، با موفّقيت چشمگيرى رو به رو مى شود و آن را ملاك لياقت و ارزشمندى خود مى شمارد . در حقيقت ، همين گونه نيز هست ؛ امّا با كمى دقّت، قضاوت در هر دو مورد ، اغراق آميز است و ملاك منطقى ندارد. اگر پندار شما در مورد خويشتن ، در حدّ بسيار بالايى است و خود را از هر جهت از ديگران بالاتر مى دانيد، رفتار شما تحت تأثير اين تصوّر (بزرگ پندارى) قرار خواهد گرفت و هميشه در معرض نگرانى خواهيد بود كه مبادا به اين پندار شما خللى وارد شود.
در هر حال، چه خود را وجودى شايسته و بالاتر از ديگران بدانيد و چه كمتر از آنچه هستيد تصوّر كنيد، در هر دو صورت، نگرانى به سراغ شما خواهد آمد و چنين بينشى خطاست. اعتماد به نفس، شما را از خشم، پريشانى، بيزارى از خود و افسردگى نجات داده ، باعث مى شود كه به توانايى هاى ذاتى خود آگاهى يابيد و بر زندگى تان مسلّط شويد.
ما براى ارزيابى و شناخت خود ، سه منبع داريم كه عبارت اند از:
۱ . خود مشاهده گرى: ما از طريق مشاهده حالات، رفتار، كردار و گفتار خويش ، نسبت به خود، آگاه مى شويم. نقص ها و كمبودهايمان را مى شناسيم و رفتارها و شناخت هاى خود را تحت كنترل در مى آوريم. هدف از خودمشاهده گرى، بررسى خود ، براى پى بردن به معايبمان است. وقتى فردى به طور معقول و منطقى ، در خود فرو مى رود و زواياى وجود خود را خوب

  • نام منبع :
    آه سرد
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد علي سروش
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1386
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 5301
صفحه از 180
پرینت  ارسال به