پيش گفتار
زندگى دنيا ، راه رسيدن به حيات جاويدان و سعادت پايدار است . اين ، يك حقيقت مسلّم دينى است . انسان موفّق ، كسى است كه بتواند به خوبى از دنيا استفاده كند و زيباترين زندگى را براى خود آماده سازد . اين جاست كه دنيا براى اهل ايمان ، يك فرصت طلايى به شمار مى رود ؛ فرصتى كه هرگز تجديدپذير نيست . به همين جهت ، اديان آسمانى ، بويژه دين اسلام ، اهمّيت فراوانى به دنيا داده اند و آموزه هاى ارزشمندى در اين باره دارند . در حقيقت ، دين ، برنامه اى براى تنظيم زندگى دنيا جهت رسيدن به سعادت جاويدان است .
در اين ميان ، يكى از امورى كه مى تواند زندگى دنيا را براى انسان زجرآور و ناكارآمد سازد ، حسرت خوردن است ؛ پديده اى آشنا و متأسّفانه ـ فراگير ! دين اسلام با توجّه به اهمّيت اين مسئله ، براى پيشگيرى و درمان آن ، روش هايى را معرّفى كرده است . به همين جهت ، موضوع حسرت را در متون دينى (قرآن و حديث) به صورت مستقل ، مورد بررسى قرار داديم تا جنبه هاى روان شناختى آن را بازشناسيم .
اثر حاضر ، براى استفاده عموم مردم تدوين شده و بر آن است تا با تحليل روان شناختىِ دين درباره حسرت و ارائه راه كارها ، زندگى انسان را سامان دهد و به آن ، نشاط و طراوت بخشد . اين موضوع مى تواند به صورت