يازده . مذهب
چنان كه پيش تر گفتيم ، نجاشى رحمه اللهكتابش را چنين توصيف كرده است كه در آن ، درباره مصنّفان شيعه ، هر آنچه را از مدح يا ذم گفته شده ، آورده است . از سوى ديگر ، مذهب ، از جمله موضوعات اساسى اى است كه در مدح يا ذمّ افراد ، به آن اشاره مى شود .
بنا بر اين ، نجاشى رحمه اللهدر هر جا كه از مذهب فردْ آگاهى داشته ، به شكلى به آن اشاره نموده است . در مواردى نيز وى به صراحت ، صحّت و فساد مذهب افراد را بيان كرده است . ۱
نجاشى رحمه الله در مواردى ، حتّى تغيير مذهب افراد را نيز تذكّر داده است . ۲
دوازده . توثيق و تضعيف
از بارزترين نمونه هاى مدح و ذم ، توثيق و تضعيف افراد است ، به طورى كه مى توان آن را به طور مستقل ، مطرح نمود .
نجاشى رحمه اللهدر كتاب خود ، بيان توثيق و تضعيف افراد را به عهده گرفته ، آن را گاه به طور فردى و گاه به طور جمعى (خاندانى يا برادرانى) انجام داده است .
سيزده . مدح و ذم
گذشته از توثيق ها و تضعيف هاى صريحى كه در رجال النجاشى آمده است ، تمام
تعابيرى كه مى توانسته در مدح يا ذم يك راوى به كار گرفته شوند نيز در شرح حال افراد آمده اند ، تعابيرى چون : «حسن العمل» ، «كثير العبادة و الزهد» ، «علا إسناده» ، «سمع و أكثر» ، «كان عظيماً عند السلطان» براى مدح؛ ۳ و تعابيرى چون : «ولّى القضاء ببغداد الشرقيّة لهارون» و «قيل فيه بعض القول» ، «روى من أحاديث العامّة فأكثر» ، «عامّىٌّ» ، «له كتاب عامّىّ الرواية» براى ذم . ۴
بديهى است كه اين نكات خود مى توانند در شناسايى حال راوى ، مؤثّر باشند .
1. براى اطّلاع از افراد صحيح المذهب ، ر . ك : رجال النجاشى ، ص ۱۲۱ (ش ۳۱۰) و ص ۱۲۴ (ش ۳۱۹) و ص ۱۴۸ (ش ۳۸۴) و ص ۱۹۷ (ش ۵۲۴) و ص ۲۱۸ (ش ۵۶۹) و ص ۲۶۰ (ش ۶۸۰) و ص ۳۴۹ (ش ۹۴۰) و ص ۳۷۴ (ش ۱۰۲۱) و ص۳۷۸ (ش ۱۰۲۹) .
و نيز براى آگاهى از افراد فاسدمذهب ، ر . ك : رجال النجاشى ، ص ۲۴ (ش ۴۰) و ص ۶۷ (ش ۱۵۹) و ص ۶۸ (ش ۱۶۵۲) و ص ۷۴ (ش ۱۷۸) و ص ۸۰ (ش ۱۹۲) و ص ۹۲ (ش ۲۲۹) و ص ۱۲۲ (ش ۳۱۳) و ص۵۴ (ش ۴۰۸) و ص ۲۲۸ (ش ۶۰۴) و ص ۲۵۷ (ش ۶۷۵) و ص ۲۵۹ (ش ۶۷۹) و ص ۲۶۵ (ش ۶۹۱) و ص۲۶۶ (ش ۶۹۲) و ص ۲۶۸ (ش ۶۹۸) و ص ۲۷۰ (ش ۷۰۷) و ص ۳۳۵ (ش ۸۹۹) و ص ۳۳۷ (ش ۹۰۱) و ص ۳۵۰ (ش ۹۴۲) و ص ۳۸۴ (ش ۱۰۴۴) و ص ۴۱۶ (ش ۱۱۱۲) و ص ۴۱۸ (ش ۱۱۱۷) و ص ۴۲۸ (ش ۱۱۴۹) و ص۴۴۰ (ش ۱۱۸۵) .
2. براى نمونه، ر.ك: رجال النجاشى، ص ۳۵۰ (ش ۹۴۴) .
3. براى نمونه ، به ترتيب ، ر . ك : رجال النجاشى ، ص ۱۱۷ (ش ۳۰۲) و ص ۱۲۲ (ش۳۱۴) و ص۱۲۴ (ش۳۱۹) .
4. براى نمونه ، به ترتيب ، ر . ك : رجال النجاشى ، ص ۳۲ (ش۳۴) و ص۱۳۴ (ش۳۴۶) و ص۱۴۵ (ش۳۷۶) و ص۱۴۶ (ش۳۷۹) و ص ۱۴۸ (ش۳۸۶) .