125
بررسی و تحلیل روایات «مکارم الأخلاق»

برابر مشکلات آن،۱ از خود گذشتگی، ذلّت‌گریزی، عزّت‌طلبی،۲ و چیره شدن بر دشمن.۳ البته در مبارزه بدون پیروزی نیز شجاعت صدق می‌کند؛ ولی به جهت این که شجاعت معمولاً با پیروزی همراه است، جزء مؤلّفه‌های آن به حساب می‌آید.

از مجموع تعریف لغوی و دینی به دست می‌آید که فرد شجاع، قلبی مستحکم در هنگام بحران‌ها، و دارای روحیه ذلّت‌ناپذیری و عزّت‌طلبی و از خودگذشتگی است که او را به اقدام و ایستادگی در برابر دشمن وامی‌دارد و سختی آن را تحمّل می‌کند.

با توصیفی که گذشت، پیامبران الهی به چنین نیروی درونی و بیرونی‌ای نیاز دارند تا هنگام بحران‌ها و درگیری‌ها دچار ترس و عقب‌گرد نشوند و با قدرت و جسارت، به مقابله با دشمنان بپردازند. بدون این ویژگی، هر اقدام اجتماعی و از جمله به انجام رساندن رسالت الهی، ناموفّق خواهد بود.

۱۰. مروّت

یکی از مباحث مهمّ اخلاقی، موضوع مروّت و جوان‌مردی است که

1.. عن الحسن بن علی علیه السلام لما سئل عن الشجاعة ـ قال: مواقفة الاقران والصبر عند الطعان (تحف العقول، ص۲۲۶).امام علی علیه السلام: الشجاعة صبر ساعة (مطالب السؤل، ص۵۶).

2.. امام صادق علیه السلام: جبلت الشجاعة على ثلاث طبائع لكل واحدة منهن فضیلة لیست للأخرى: السخاء بالنفس والانفة من الذل وطلب الذكر، فإن تكاملت فی الشجاع كان البطل الذی لا یقام لسبیله والموسوم بالاقدام فی عصره. وإن تفاضلت فیه بعضها على بعض كانت شجاعته فی ذلك الذی تفاضلت فیه أكثر وأشد إقداما (تحف العقول، ص۳۲۲).

3.. اشجع الناس من غلب هواه (کتاب من لا یحضره الفقیه، ج۴، ص۳۹۵).


بررسی و تحلیل روایات «مکارم الأخلاق»
124

تاج العروس نیز به آن اشاره کرده‌اند.۱ ابن فارس، این معنا را به گونه‌ای دیگر ذکر کرده ‌و می‌گوید: «یدلّ علی جرأة و اقدام».۲ جرئت همان قوّت قلب در هنگام سختی‌هاست و اقدام نیز مرحله رفتاری تصمیم است. فراهیدی نیز شبیه به همین مسئله را گفته است و «الشجعه» از ناحیه زنان را، جرئت و جسارت داشتن در کلام و سلطه بر مردان دانسته است.۳

پس تعریف شجاعت را می‌توان در دو سطح هیجانات و رفتار تصوّر کرد که این دو مفهوم، لازم و ملزوم هم هستند. فرد شجاع در شرایط سخت به لحاظ روحی و قلبی، انسان استواری است و به خاطر این قدرت قلبی، توان اقدام در سطح رفتار را دارد و متناسب با موقعیت‌های مختلف، رفتار مناسب آن موقعیت را از خود آشکار می‌کند.

شجاعت در متون دینی

تعریف اسلامی شجاعت با تعریف لغوی آن در تضاد نیست؛ بلکه آن را کامل می‌کند. در برخی از متون، مطالبی آمده که می‌تواند مؤلّفه‌های شجاعت را نشان دهد که عبارت‌اند از: ایستادگی در برابر دشمن، صبر در

1.. ابن منظور در لسان المیزان: شجاعه، اشتد عند الباس و الشجاعه شده القلب عند الباس، زبیدی در تاج العروس: الشجاع، الشدید القلب عند الباس (لسان العرب، ج۸، ص۱۷۳).

2.. «ش‌ج‌ع» اصل واحد یدل علی جراه و اقدام و ربما كان هناك ببعض الطول و هو باب احد من ذلك الرجل الشجاع و هو المِقدام و جمعه شجعه و شجعاء... (معجم مقاییس اللغة، ج۳، ص۲۴۷).

3.. الشجع فی الابل سرعه نقل القوائم، الشجعه من النساء الجریئه الجسوره علی الرجال فی كلامها و سلاطتها (العین، ج۱، ص۲۱۰).

  • نام منبع :
    بررسی و تحلیل روایات «مکارم الأخلاق»
    سایر پدیدآورندگان :
    حمزه عبدی و عباس پسندیده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 41050
صفحه از 223
پرینت  ارسال به