123
بررسی و تحلیل روایات «مکارم الأخلاق»

همان گونه که معلوم است، این صفت، ویژگیِ مهمی برای تأمین منافع و دفاع از کیان فرد و دین است. فقدان این صفت، موجب از بین رفتن بنیان فرد می‌شود. از این رو، برای حفظ و حراست از کیان فردی و ایمانی و تأمین منافع دنیوی و اخروی، نیازمند صفت غیرت هستیم. این صفت با این جایگاه عظیم، یکی از مکارم اخلاق است.

۹. شجاعت

یکی دیگر از مکارم اخلاق انبیا، «شجاعت» است که مورد محبّت خداوند متعال قرار گرفته است.۱ پیامبر خدا صلی الله علیه و اله یکی از اسیرانی را که بنا بود اعدام شود، به خاطر پنج خصلت ـ که یکی از آنها شجاعت بود ـ آزاد کرد.۲ عباراتی این چنین، در فرهنگ اسلامی فراوان اند که حکایت از جایگاه رفیع شجاعت در بین افکار اسلامی دارد. از این رو، به بررسی این صفت می‌پردازیم.

شجاعت در لغت

برخی از لغویین متقدّم مانند جوهری، شجاعت را «شدّة القلب عند البأس» دانسته‌اند۳ و پس از آن، ابن منظور در لسان العرب و زبیدی در

1.. پیامبر خدا صلی الله علیه و اله: کن شجاعاً فإن اللّه عزوجل یحب الشجاعة (الفردوس، ج۵، ص۳۲۵، ح۸۳۲۷).پیامبر خدا صلی الله علیه و اله: إن اللّه عزوجل ... یحب الشجاعة ولو علی قتل حیة (المحاسن، ج۱، ص۱۵۴، ح۵۶۲).

2.. الأمالی، صدوق، ص۱۶۳.

3.. الشجاعة شدة القلب عند الباس و قدشَجُعَ الرجل بالضم فهوم شُجاع ....و امراه شجاعه قال الكلابیین یقولون رجل شجاع و لایوصف به المراه و الشجع فی الابل سرعه نقل القوائم (الصحاح، ج۳، ص۱۲۳۵).


بررسی و تحلیل روایات «مکارم الأخلاق»
122

از آنچه در تعریف لغوی و دینیِ غیرت گذشت، معلوم شد در مفهوم غیرت، چند کلید واژه مهم وجود دارد: تغییر، غیر(بیگانه)، مرز، شجاعت و حمیت، و منفعت. بر این اساس، انسان، حدّ و مرزی دارد که اگر مورد تعرّض قرار گیرد، موجب برانگیخته شدن خشم فرد و اقدام او برای دفاع از منافع خود می‌شود. در حقیقت غیرت، ترکیبی است از شجاعت و پایبندی به حدود که نتیجه آن، ایستادگی در برابر تجاوز به حریم فرد و حفظ و تأمین منافع است. بر همین اساس، مرحوم علّامه مجلسی چنین بیان می‌کند:

غیرت، اهمیت دادن به دین و ترک مسامحه در مورد آن چیزهای قبیحی است که در مورد همسران و خانواده‌اش مشاهده می‌کند. نباید فرد، به اشتباه و بدون اثبات شرعی چیزی، ناراحت شود و نسبت به خانواده خود حمیت نشان دهد و دست به قتل و ضرب بزند.۱

مرحوم علّامه طباطبایی معتقد است که غیرت، یعنی تغییر حال طبیعی انسان و برانگیخته شدن او برای دفاع و انتقام هنگام تجاوز بیگانه به حریم دینی و آبرویی و مقامیِ او.۲

1.. والغیره الحمیه فی الدین و ترك المسامحه فیما یری فی نسائه و حرمه من القبایح لاتغیر الطبع بالباطل و الحمیه فیه و القتل والضرب بالظن من غیر ثبوت شیئ علیه شرعا وامثال ذلك (بحار الأنوار، ج۷۰، ص۳۷۲).

2.. المیزان فی تفسیر القرآن، ج۴ ص۱۷۵.

  • نام منبع :
    بررسی و تحلیل روایات «مکارم الأخلاق»
    سایر پدیدآورندگان :
    حمزه عبدی و عباس پسندیده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 41118
صفحه از 223
پرینت  ارسال به