21
بررسی و تحلیل روایات «مکارم الأخلاق»

بخش اوّل

مهم‌ترین کتاب‌های مکارم الأخلاق در قرن‌های نخست هجری

توجّه به برخی از موضوعات و مفاهیم اسلامی در قرون نخست هجری، موجب تدوین رساله‌ها یا کتاب‌هایی در باره آن موضوعات شده که حکایت از اهمیت بالای آنها دارد. موضوعاتی مانند: زهد، توحید، ایمان، مکارم الأخلاق و... از جمله این مفاهیم هستند. در این نوشتار، به برخی از کتاب‌های مهمی که در مورد مکارم الأخلاق نوشته شده‌اند، نگاهی اجمالی می‌اندازیم.

الف ـ مکارم الأخلاق، ابن ابی الدنیا(م۲۸۱ق)

از نخستین کتاب‌هایی که در حوزه مکارم الأخلاق نگاشته شده و به دست ما رسیده، کتاب مکارم الأخلاق ابن ابی الدنیا است. این اثر، کتاب روایی محض است و هیچ گونه تبیین و توضیح در مورد روایات ندارد. از همین روی، به صورت صریح از انگیزه مؤلّف و قصد او از طبقه‌بندی روایات آگاهی نداریم و تنها می‌توانیم از چینش روایات به حدس و گمان‌هایی برسیم.


بررسی و تحلیل روایات «مکارم الأخلاق»
20

انحراف روش‌شناختی ندارد، اگر چه ممکن است که پیش‌فرض‌های محقّق، به صورت ناآگاهانه در تفسیر متون دخالت داشته باشند، امّا این مقدار از تأثیر‌گذاری، متغیّر مزاحمی است که کنترل آن در تمام شرایط و همه انسان‌ها اگر محال نباشد، به شدّت سخت است.

مثلاً در مجموعه روایات مکارم الأخلاق، اوّلین سؤال این است که: چرا این تعداد از صفات به عنوان مکارم انتخاب شده و نسبت به بقیه فضایل اخلاقی، از جایگاه بالاتری برخوردار شده‌اند؟ آیا می‌توان پذیرفت که این چند صفت اخلاقی، بدون دلیل از جایگاه بالاتری برخوردار شده‌اند‌؟ پیدا کردن پاسخ برای این چند سؤال می‌تواند ما را به ذهنیت اهل‌بیت علیهم السّلام نزدیک کند. برای این کار، دو شیوه وجود دارد: ابتدا به طور مستقیم و با استفاده از آیات و روایات تبیین شوند که از حیث نزدیک بودن به متن اسلام، بهترین شیوه است. در صورت فقدان آیات و روایات در رابطه با تبیین این ساختارهای مفهومی، چاره‌ای جز فرضیه‌سازی وجود ندارد.

در ادامه، این بررسی را در سه بخش انجام می‌دهیم: بخش نخست به کتاب‌شناسی روایات مکارم الأخلاق می‌پردازد؛ بخش دوم به بررسی و ارزش‌گذاری روایات مختلف اختصاص یافته است تا روشن شود که چند روایت در این باره به دست ما رسیده است؟ و از چه ارزش و اعتباری برخوردارند؟ و چه اموری را به عنوان مکارم اخلاق معرفی نموده‌اند؟ در بخش سوم، با برخی از صفاتی که در احادیث مکارم الأخلاق ذکر شده‌اند، آشنا می‌شویم.

  • نام منبع :
    بررسی و تحلیل روایات «مکارم الأخلاق»
    سایر پدیدآورندگان :
    حمزه عبدی و عباس پسندیده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 41303
صفحه از 223
پرینت  ارسال به