فرهنگ اسلامی به آن اهتمام زیادی دارد و در جوامع قدیمیتر، بهای زیادی به آن داده میشد؛ امّا امروزه با رواج زندگی شهرنشینی، و برخی از فلسفههای جدید، این نوع اخلاقیات نیز تا حدودی رو به افول گذارده است. از همین روی، بازخوانیِ برخی از این فضایل به ویژه از منظر دینی میتواند برای روزگار ما مفید و راهگشای برخی مشکلات فردی و اجتماعی باشد.
مروّت در لغت
مروّت از ریشه «مرأ» است و این ریشه به معنای گواراییِ طعام است.۱ واژه «المرأة» از همین ریشه، به معنای انسان است که شامل زن و مردم میشود. مروّت(مروءة) نیز از همین ریشه است. مروّت را در کتب لغت کهن عرب، به معنای کمال مرد بودن و رجولیت دانستهاند. لغتشناسانی مانند خلیل فراهیدی،۲ ابن فارس،۳ و ابن منظور،۴ «کمال الرجولیه» را برای معنای مروّت آوردهاند. البته برخی مانند جوهری۵ و حتی ابن منظور، «انسانیت» را به معنای مروّت دانستهاند.
به نظر میرسد همان گونه که در التحقیق آمده، با توجّه به معنای اصلی مرأ، از آن جهت به انسان، «مرء» گفته شده که (در ارتباط با دیگران) دارای صفا و گوارایی و سهولت است؛ بدون این که جنسیت در آن دخالت داشته باشد، به خلاف رجولیت که در آن، جنسیت مرد لحاظ