كتاب بهشت و دوزخ از نگاه قرآن و حدیث، حاصل جمعبندی معارف قرآن و احادیث اسلامی در بارۀ جایگاه ابدی نیكوكاران و سرنوشت حتمی تبهكاران است كه با نظمی نوین و تحلیل های مورد نیاز، در دو بخش، ارائه می شود.
بخش یكم، در بارۀ بهشت و جایگاه ابدی نیكوكاران و مباحث مربوط به آن است. در فصل نخست این بخش، كاربردهای كلمۀ «جنّت» در قرآن و حدیث، ارائه می شود و در فصل های بعدی، جنّتِ موعود در عالم آخرت، بررسی می گردد.
در فصل دوم، پس از گزارش احادیث مربوط به آفرینش بهشت و دوزخ، آرای مختلف در این باره، نقد و بررسی می شوند. در فصل سوم، به مشهورترین نام ها و اوصافی اشاره شده كه در قرآن و احادیث، برای بهشت موعود، به كار رفته اند.
جاذبه های مادّی و معنوی بهشت، موضوع فصل چهارم است. در فصل پنجم، به آنچه در بهشت وجود ندارد (مانند: خستگی، ترس، غم، بیماریهای جسمی و روحی، خواب و پیری)، اشاره شده است.
همۀ آیات و احادیثی كه در بارۀ بهشت وارد شده اند، به گونه ای مخاطب را تشویق می كنند كه همۀ تلاش خود را برای رسیدن به آن، به كار گیرد؛ ولی شماری از آنها به طور ویژه به این موضوع پرداخته اند. این آیات و احادیث، در فصل ششم، تنظیم گردیده اند.
در فصل های هفتم تا سیزدهم نیز راه های رسیدن به بهشت و زمینه ها و عوامل تكوینی، اعتقادی، اخلاقی و عملیِ ورود به جایگاه نیكان در عالم آخرت، ارائه می شوند. موانع اعتقادی، اخلاقی و عملیِ ورود به بهشت، در فصل چهاردهم، جای گرفتهاند.
در فصل پانزدهم، شماری از نظام های حاكم بر بهشت، گزارش شده اند. بهشت، درجات و مراتب مختلفی دارد كه بر اساس معرفت و عمل، میان بهشتیان، تقسیم می شوند. فصل شانزدهم، به گزارش هایی در این باره اختصاص دارد.
و در آخرین فصل از بخش نخستِ این مجموعه، اهل بهشت بودن شماری از اصحاب پیامبر صلی الله علیه و آله سلم گزارش شده است.
بخش دوم این كتاب، سرنوشت حتمی و خطرناک تبهكاران را از منظر قرآن و احادیث اسلامی، تبیین می نماید. در مقدّمۀ این بخش، حكمت خلقت دوزخ و ماهیت كیفرهای اُخروی، بررسی می شوند و در ادامه، نام های دوزخ، هشدارهای خداوند متعال و پیشوایان الهی در بارۀ دوزخ، تشویق به یادآوری این جایگاهِ وحشتناک و پناه بردن از آن به خدا، ویژگی های دوزخ، آزارهای روانی دوزخیان، ویژگی های اهل دوزخ، زندگی و حالات گوناگون آنان، آنچه انسان را گرفتار چنین سرنوشت شومی میكند، و آنچه مانع این گرفتاری می گردد، در یازده فصل، ارائه می گردند.
در فصل دوازدهم، نظام حاكم بر سرای ابدیِ تبهكاران، با عنوان «نظام جهنّم» مطرح می شود و در فصل پایانی، به شماری از كسانی كه در قرآن و احادیث اسلامی، دوزخی بودن آنان پیشگویی شده، اشاره می گردد.