125
پژوهشي در فرهنگ حيا

مى تواند وسوسه انگيز باشد . ممكن است زن و مردم نامحرم در يك محل نباشند ؛ امّا به حدّى نزديك هم باشند كه صداى نفس كشيدن يكديگر را بشنوند . اين اندازه از ارتباط (يعنى ارتباط صوتى) ، در خلوت و هنگام شب ، بسيار وسوسه انگيز و تحريك كننده است و مى تواند مقدّمات ارتباط هاى بيشتر را فراهم كند و به همين جهت ، رسول خدا نسبت به آن هشدار داده و مردم را از آن نهى كرده است . ۱

مصون سازى خلوت

اوّلين گام براى مصون ساختن افراد ، جلوگيرى از به وجود آمدن موقعيت خلوت است . همان گونه كه بيان شد ، ممكن است برخى افراد به دنبال مكانى خلوت باشند تا موقعيت امنى براى كارهايى باشد كه نمى توانند در حضور ديگران انجام دهند . اين قبيل افراد ، معمولاً براى محقَّق ساختن خواسته خويش ، به موقعيت سازى و فرصت سازى روى مى آورند . اين كار ، در حقيقت ، به استقبال خطر رفتن و خود را در دام دشمن افكندن است . يكى از بهترين اقدامات براى ايمنى از آسيب هاى خلوت ، پرهيز از موقعيت سازى براى خلوت است . بهتر است فرد ، جَلوت خود را حفظ كند و از تبديل آن به خلوت ، جلوگيرى نمايد . يكى از راه هاى ايمنى انسان ، حفظ موقعيت نظارت ديگران است . حضور ديگران ، قلعه امنى براى پاكى انسان و حصارى در برابر نفوذ گناه است و در مقابل ، تنهايى به معناى خارج شدن فرد از قلعه ايمنى بخش خود و فراهم كردن امنيت براى گناه است . پس بهتر است انسان ، درون قلعه حضور بماند و با خروج از آن ، خود را بى دفاع نسازد . تفاوت خلوت و جلوت ، همانند تفاوت رزمنده بى سنگر و رزمنده در سنگر است .

1.تنبيه الخواطر ، ج ۲ ، ص ۹۱ .


پژوهشي در فرهنگ حيا
124

هم صحبت شود و فاصله خود را از حدّ معينى كمتر كند ، و بيش از حدّ معيّنى از بدن زن (صورت و دست ها) را ببيند .
امّا همكار شدنِ زن با مردان و خلوت كردن با آنان در محيط كار و ارتباط مداوم كارى با آنان ، سبب مى شود كه زن به مرور ، مرز قلمرو ممنوع خود را عقب بكشد و مرد ، اجازه مى يابد كه در قلمرو شخصى وى وارد شود . اين امر مى تواند ناهنجارى هايى را در پى داشته باشد . در تحقيقى كه در امريكا انجام شده ، معلوم شده است كه يكى از علل طلاق ، داشتن رابطه هاى نامشروع پس از ازدواج است كه به دليل اختلاط زنان و مردان و ارتباط داشتن آنان با يكديگر در محيط كار و امثال آن حاصل مى شود . به همين جهت است كه در اسلام ، خلوت كردن با نامحرم (زن با مرد نامحرم و مرد با زن نامحرم) منع شده است و در صورت ضرورت ، توصيه شده كه حريم ها حفظ شود و رفتارى سر نزند كه حكايت از ورود به قلمرو خصوصى زن داشته باشد .
ابوبصير مى گويد : من در شهر كوفه به يكى از زنان ، قرآن مى آموختم . روزى با آن زن ، شوخى اى كردم . وقتى خدمت امام باقر عليه السلامرسيدم ، ايشان مرا سرزنش كرده ، فرمود : «هر كه در خلوت ، مرتكب گناه شود ، خداوند براى وى هيچ ارزشى قائل نيست . چه چيزى به آن زن گفتى ؟!» . من از شرم ، صورتم را پوشاندم و در دم ، توبه كردم . آن گاه ، امام باقر عليه السلامفرمود : « ديگر تكرار نكن» . ۱
خلاصه اين كه يكى از آسيب ها و پيامدهاى منفى اختلاط زن و مرد در محيط كار ، شكسته شدن حريم زن و قلمرو خصوصى وى است . در اين حالت ، به طور پيوسته ، مرزهاى ممنوع زن به عقب كشيده مى شود و مرد نامحرم ، پيشروى مى كند .
همچنين ، گاهى وقت ها حتّى شنيدن صداى نفس كشيدن نامحرم در خلوت ،

1.رجال الكشى ، ج ۱ ، ص ۴۰۴ (ح ۲۹۵) .

  • نام منبع :
    پژوهشي در فرهنگ حيا
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1383
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 8920
صفحه از 388
پرینت  ارسال به