99
پژوهشي در فرهنگ حيا

فصل ششم : حيا و جنسيت

تفاوت حياى زن و مرد

يكى از آثار حيا ، مهار شدن غريزه جنسى و تضمين عفّت است . حيا ، هنگامى مى تواند غريزه جنسى را مهار كند كه ميان آن دو ، يا موازنه برقرار باشد و يا حيا برترى داشته باشد . بنا بر اين ، براى مهار غريزه جنسى ، «موازنه ميان حيا و شهوت» و يا «برترى حيا بر شهوت» يك ضرورت است .
از مسائلى كه در متون دينى بدان تصريح شده و جاى آن دارد كه پژوهش هاى تجربى درباره آن انجام شود ، آن است كه جنسيت ، در قدرت شهوانى تأثير دارد و شهوت در زن و مرد ، يكسان نيست . بر اساس روايات ، خداوند متعال ، شهوت زنان را بيش از مردان قرار داده است . ۱ از يك سو ، جاى بحث دارد كه : علّت اين امر چيست و خداوند ، چرا به زنان بيش از مردان ، قدرت شهوانى داده است ؟ اين بحث ، نياز به پژوهش بيشترى دارد . و امّا از سوى ديگر ، اين بحث را در پى دارد كه : آيا شهوت بيشتر ، امكان گناه را افزايش نمى دهد و افزايش امكان گناه ، به معناى تضعيف مقاومت زنان نسبت به مردان نخواهد بود ؟
در پاسخ بايد گفت كه خداوند متعال به موازات افزايش شهوت زن ، نيروهاى كنترلى وى را نيز افزايش داده است . حيا و صبر از نيروهاى مهار كننده اى هستند كه در زنان ، بيش از مردان وجود دارد . امام على عليه السلاممى فرمايد :

1.الكافى ، ج ۵ ، ص ۳۳۸ ؛ الخصال ، ص ۴۳۸ ؛ بحار الأنوار ، ج ۱۰۳ ، ص ۲۴۴ .


پژوهشي در فرهنگ حيا
98

چهل پرده و پوشش وجود دارد . دوم اين كه با هر گناه كبيره ، يكى از اين پرده ها دريده مى شود . سوم اين كه پس از دريده شدن هر چهل پرده ، خداوند به وسيله فرشتگانش باز هم فرد گنهكار را مى پوشاند . چهارم اين كه گاهى انسان در بى شرمى و دريدگى به جايى مى رسد كه به كرده خود ، افتخار مى كند وخود را شايسته ستايش هم مى داند ! ۱
به هرحال ، اين كه كسى از خطاى ديگران شرم كند ، مرتبه بالاترى از حياست كه با حياى ناشى از خطاى خود انسان ، متفاوت است .

1.در روايات ، بحثى تحت عنوان «الإبتهاج بالذنب» ، يعنى خرسندى از گناه وجود دارد كه در بحث بى حيايى (بخش چهارم) به آن پرداخته مى شود .

  • نام منبع :
    پژوهشي در فرهنگ حيا
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1383
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 9236
صفحه از 388
پرینت  ارسال به