تو، دست دولت معدلت انبيا و اوليا و بزرگان و صالحان ملوك، بر آن ظفر يافته بود، و هم لشكر استيلا و تطاول و ستم در حوالى آن، مقام كرده، فى الجمله، عدل و ظلم اسلاف، آن را دارالملك قرار ساخته بـود . ۱
رويكرد صوفيانه
از پديده هاى قابل توجّه در حوزه فعّاليت هاى حديثى در قرن هشتم هجرى ، رويكرد صوفيانه به حديث است . اين رويكرد ، مشخّصاً در آثار سيّد حيدر آملى ، عالم و عارف نامدار شيعه ، قابل پيگيرى است . با توجّه به كثرت آثار عرفانى آملى ، در اين جا به معرّفى كتاب مهم و معروف او ، يعنى : جامع الأسرار و منبع الأنوار و بيان ويژگى هاى حديثى آن مى پردازيم . ۲ آنچه در اين جا درباره كتاب جامع الأسرار مطرح مى شود ، تا حدود زيادى درباره ديگر آثار وى نيز قابل تطبيق است .
كتاب جامع الأسرار با تحقيق و فهرست نويسى هانرى كربن و عثمان اسماعيل يحيى ، توسّط انستيتوى مطالعات ايران و فرانسه به سال ۱۳۴۷ ش ، منتشر شده است .
كتاب ، داراى يك «مقدّمه» و سه «اصل» است . هر اصل ، شامل چهار «قاعده» است . در مقدّمه بحثى درباره كتمان اسرار موجود در كتاب جامع الأسرار ، آمده است . اصل نخست ، در باب توحيد و اقسام آن از چهار قاعده فضيلت توحيد ، تعريف توحيد ، تقسيم توحيد و چگونگى توحيد ، سامان يافته است .
اصل دوم ، درباره استشهاد در باب حقيقت توحيد و شامل استشهاد به كلام خداى تعالى و سخنان انبيا ، اوليا و مشايخ صوفيه است .