شیعه»، مورد جستجو قرار دادهایم. البته كتاب مستدركات علم رجال الحدیث نوشته آیة الله علی نمازی شاهرودی نیز بخشی از این اسامی را گرد آورده بود كه مورد استفاده قرار گرفت.
ج. متن روایات
گاهی در متن بعضی از روایات، نام یك یا چند تن از یاران امامان آمده و انتساب آنها به شهری، روشن شده است. برای مثال، امام از راویای نیشابوری، سراغ اهالی آن شهر را میگیرد و از احوالات فضل بن شاذان میپرسد. آن گاه از جلالت او سخن میگوید. این، دلیل خوبی است بر این كه این فرد، از اهالی آن شهر است و موقعیتش نیز نزد امام، روشن میشود.
د. کتابهاي اختصاصی شهرها
یكی از شیوههای رجالنگاری اهل سنّت، رجال شهرهاست. این كتابها، مجموعة نامهای راویان و بزرگان یك منطقه را گرد آوردهاند. برای نمونه، تاریخ نیشابور، السیاق بذیل تاریخ نیشابور، و المنتخب من السیاق، همگی در بر دارندة اسامی محدّثان و بزرگان نیشابور هستند که برای تدوین تاریخ حدیث، بازخوانی این گونه آثار، ضروری است. گذشته از این نوع كتابها، برخی منابع تاریخی نیز ویژة یك منطقة خاص، تألیف شده است. در این گونه كتابها تمام مباحث مرتبط با یك شهر، گردآوری شدهاند. در لابهلای این متون میتوان مباحثی را در بارة محدّثانِ آن منطقه یافت، مانند: تاریخ بیهقی، تاریخ بخارا و یا القند فی ذكر علماء سمرقند.
برای گردآوری اسامی راویان شیعة خراسان، از تمام منابع پیشگفته بهره بردهایم. طبیعی است كه مدّت مدیدی صرف گردآوری این اسامی شد؛ چه این كه پس از شناسایی كلیدواژههای انتسابی به هر شهر ـ كه این نیز چندان آسان نبود ـ، مراجعة رایانهای به نرمافزارهایی چون: درایة النور، جامع الأحادیث، نور