۱. تعداد محدّثان
سرزمین بلخ، اگرچه در دوردستترین نقاط شرقی بلاد اسلام بوده، ولی راویان بسیاری را پرورش داده است. تنها شمار ِراویان ِاحادیثِ شیعه در مناطق این سرزمین در طول پنج قرن نخست هجری، افزون بر یكصد نفر بوده است. از تعداد راویان احادیث در دورههای مختلف میتوان دریافت كه سیر صعودی حدیثپژوهان بلخ از قرن دوم، آغاز و با حضور امام هشتم در منطقة خراسان، شدّت یافته است. این حضور تا سدة چهارم ـ نسبت به سنّینشین بودن این مناطق ـ چشمگیر بوده است. البتّه گفتنی است كه حركت حدیثمدارانة محدّثان بلخی در سدة پنجم متوقّف شد. اكنون با حضور كمّی راویان این منطقه، آشنا میشویم.
الف. سدة دوم هجری
در این قرن، منطقة بلخ، دست كم شاهد ۲۲ راوی ِاحادیث شیعه بوده است و بیشتر ایشان برخاسته از مركز بلخ بودهاند. این تعداد راوی در سدة دوم، بیانگر زمینههای مثبت منطقه و ارتباط با مراكز حدیثی است. نامورترین راویان حدیث این منطقه در سدة دوم، ابو خالد كابلی و هشام بن سالم، از یاران برجستة امام سجّاد علیه السلام و امام صادق علیه السلام هستند. اكنون تعداد محدّثان بلخ را به تفكیك شهرهای ایشان بررسی میكنیم.
یک. بلخ
نام هفده راوی بلخی مربوط به این دوران، در متون روایی و رجالی شیعه ثبت شده است. برخی از ایشان كه از اصحاب امام صادق علیه السلام هستند، عبارت اند از: ابو عبد الله بلخی،۱ عمر بن هارون بلخی۲(م۱۹۴ ق در بلخ)،۳ سلم بن سالم