309
تاریخ حدیث شیعه در ماوراء النهر و بلخ

فصل سوم‌: نقش بلخ در نشر حدیث شیعه

درآمد

بر اساس تقسیم‌بندی بلاذری، خراسان قدیم، از چهار بخش (چهار ربع) تشكیل شده بود و «بلخ» یكی از آن چهار بخش پهناور خراسان بوده است. هر كدام از این بخش‌ها و از جمله بخش بلخ، دارای ولایات بزرگ، شهرها و روستاهای متعدّد بوده ‌است.

بر اساس پژوهش‏های انجام شده، بلخ دارای شش ولایت بوده است و این ولایت‌ها نیز به تناسب وسعتشان شهرهایی داشته‌اند.

به طور كلّی بخش بلخ، دارای شش ولایت زیر بوده است: ۱. بخش مركزی بلخ، ۲. ترمذ، ۳. جوزجان، ۴. صُغانیان، ۵. فاریاب، ۶. قواذیان.

در نوشتار حاضر، سعی شده تا فراز و نشیب حدیث ِ شیعه در ولایات و شهرهای مهمّ بلخ در كتب رجال و حدیث شیعه استخراج گردد. راویانِ شیعی در تمام ولایات یادشده (غیر از قواذیان) وجود داشته‏اند كه در پژوهش حاضر، بخشی از تلاش‌های حدیثی ایشان بر نموده شده است. گفتنی است كه اسامی راویان عامّه‏ای كه در كتب روایی شیعه به آنها اعتماد شده و یا برای شیعیان، پژوهش‌هایی را سامان داده‏اند نیز در نوشتار حاضر آمده است؛ ولی در معرّفی آنها به مختصر‌گویی بسنده كرده‏ایم.


تاریخ حدیث شیعه در ماوراء النهر و بلخ
308

ابو عمرو كشّی به واسطة محمّد بن مسعود و دیگر اساتیدش از او روایت كرده است. او دارای سلسله جلسات حدیثی بوده، چنان که ابن حجر به نقل از كتاب‌های رجالی شیعه در معرّفی وی می‏نویسد: «له حلقة، كثیر الروایة وكان فاضلاً متحریّاً كثیر الأفضال علی الطلبة و قال ابن النجاشی: ما ذاكرته بشیء الأمر فیه كأنّما یقرأه من كتاب ما رأیت احفظ منه و قال لی: ما سمعت شیئاً فنسیته».۱

كشّی در كتابش از او روایات متعدّدی را آورده۲ كه معمولاً یا به واسطة عیّاشی و یا مستقیماً از كتاب وی است.۳ صدوق نیز با سه واسطه از او روایت نقل می‏كرده است.۴ روایات وی، بیانگر اعتقادات راسخ وی در پایبندی به شیعة امامی است.

1.. لسان المیزان، ج۲، ص۹۴ ـ ۹۵، ش۳۰۰.

2.. اختیار معرفة الرجال، ج۱، ص۱۵ ـ ۱۶، ح۷ و ص۳۵۶ ـ ۳۵۷، ح۲۲۸ و ج۲، ص۴۳۹، ح۳۴۱ و... .

3.. در این موارد، او می‏نویسد: «وجدت بخطّ جبریل بن أحمد الفاریابی فی كتابه» (اختیار معرفة الرجال، ج۲، ص۶۱۷، ح۵۸۹ و ص۶۹۲، ح۷۴۱).

4.. معانی الأخبار، ص۶۳، ح۱۳.

  • نام منبع :
    تاریخ حدیث شیعه در ماوراء النهر و بلخ
    سایر پدیدآورندگان :
    مهدی غلامعلی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 38783
صفحه از 356
پرینت  ارسال به