شهرها و ولایات بلخ
گذشت كه رَبع بلخ، دارای شش اقلیم یا استان بزرگ بوده كه عبارت اند از: بلخ، ترمذ، جوزجان، صغانیان (چَغانیان)، فاریاب و قُوادیان (قبادیان).۱ اكنون با جغرافیای این اقالیم و شهرها بیشتر آشنا میشویم.
۱. بلخ
در گذشته، جادّة تجاری بزرگی به سوی مرو میرفته و در آن جا به دو جادّة دیگر تقسیم میشده است. یكی از آنها به شمال شرقی (سرزمینهای تركستان و شهرهای چاچ) میرفته و دیگری به سوی جنوب غربی (بلخ و طخارستان) منتهی میشده است. فاصلة بلخ را تا مرو شاهجان، ۱۲۶ فرسخ و تا طخارستان علیا، ۲۸ فرسخ و تا نهر جیحون، ۱۲ فرسخ نگاشتهاند.
یعقوبی، شهر بلخ را وسط خراسان دانسته است. بنای این شهر را به افراد مختلفی چون: ذوالقرنین، شاه لهراسب، منوچهر فرزند ایرج و دیگران نسبت دادهاند. بلاذری فتح این شهر را توسّط احنف بن قیس، كارگزار عبد الله بن عامر بن كریز، در دوران خلافت عثمان دانسته است. برخی دیگر، فتح آن را توسّط عبد الرحمان بن سمره در دوران حكومت معاویة بن ابی سفیان نگاشتهاند.
مقدِسی و اصطخری در وصف این شهر میگویند: راههای وسیع و خیابانهای نورانی و كاخهای منوّر و روشنی دارد و مسجد جامع در وسط شهر است و آنچه این مسجد را از دیگر مساجد ممتاز مینماید، صنعت استواری و جلالت و زیبایی و مكان آن است، به گونهای كه بازارها در گرداگرد مسجد قرار گرفتهاند.۲
ابن بطوطه (ق۸ق)، تاریخچة مسجد بلخ را به تفصیل نگاشته است و بنا به نقل وی ـ كه آمیخته با حكایات است ـ، این مسجد با پول همسر داوود بن علی، امیر بلخ در زمان بنی عبّاس، ساخته شده است.