سدة سوم هجری)۱ و مقیم بخارا؛۲ احمد بن سهل (ابونصر) فقیه بخارا و راوی روایت ثقلین؛۳ عبد الله بن صالح بخاری (م۳۰۵ق).۴
د. حفظ آثار روایی امام رضا۷
توجّه ویژة راویان سنّی به روایات امام رضا علیه السلام، از مهمترین نكات عالمیان سنّی این منطقه است. شاید همین توجّه بوده كه امروزه روایات امام رضا علیه السلام در بین متون عامّه، بیش از روایات دیگر امامان ـ بجز روایات امام علی علیه السلام ـ است. این توجّه اهل سنّت خراسان، سبب شد كه پارهای از متون مربوط به روایات این امام بزرگوار توسّط ایشان حفظ گردد.
یكی از متون مهم حفظ شده تا به امروز، كتاب مسند الرضا علیه السلاماست. بسیاری از راویان این كتاب، سنّیان منطقة خراسان بودهاند و ظاهراً مدّتها این كتاب در بخارا تدریس میشده است.
برای نمونه، نور الدین حمزه خدایادی از راویان و دانشمندان سدة پنجم و ششم هجری در بخارا،۵ یكی از راویان كتاب مسند الرضا علیه السلام است.
جالب این جاست كه یكی از سه نسخة این كتاب نیز مشهور به نسخة بخاری است كه در بخارا بوده است. این نسخه در قرنهای سوم، چهارم و پنجم در بخارا شناخته شده بوده است؛ چه این که حافظ عبد الغافر فارسی (م۵۲۹ هجری) در منتخب السیاق، خبر از نسخهای از كتاب صحیفة الرضا در قرن سوم میدهد كه افرادی به نامهای ابراهیم بخاری و ابن مهرویه، راوی آن هستند. علّامه محمّدباقر مجلسی (م۱۱۱۱ق)، این نسخه را در اختیار داشته است.۶ همچنین
1.. تاریخ بغداد، ج۹، ص۳۲۲ ـ ۳۲۳، ش۴۸۶۲.
2.. شیخ صدوق در الخصال روایات متعددی را به واسطة محمّد بن جعفر بندار از وی گزارش كرده است.
3.. المناقب، خوارزمی، ص۱۵۴ ـ ۱۵۵، ح۱۸۲.
4.. ر.ک: الخصال، ص۲۱۰، ح۳۴.
5.. الأنساب، ج۲، ص۳۲۹؛ معجم البلدان، ج۲، ص۳۲۹.
6.. مسند الرضا علیه السلام، ص۳۹ ـ ۴۰.