بنا بر اين، محمّد بن ابراهیم در نیمة اوّل قرن چهارم زندگی میكرده است. بیش از این در متون روایی و رجالی در بارة وی اطلاعاتی به دست نیامد.
در متون اهل سنّت، نام فردی با عنوان محمّد بن ابراهیم سمرقندی كسايی به چشم میخورد. او نیز به خاطر نقل روایتی در فضیلت امام علی علیه السلام ـ توصیههای نبوی به امام علی علیه السلام ـ متّهم به حدیثسازی شده است.۱ با توجّه به بررسیهای انجام شده، اشتراك این دو عنوان با هم اثبات نشد.
محمّد بن ابراهیم سمرقندی كسایی ـ كه در متون اهل سنّت آمده ـ، استاد ابو عمرو بن سماك (متوفّای نیمة دوم قرن چهارم)،۲ از راویان پُركار سنّی است. از جهت طبقه و زمان زندگانی، احتمال اشتراك وجود دارد.
[۷۷ ].حیدر بن محمّد سمرقندی
او از راویان شیعه در قرن چهارم هجری است. حیدر بن محمّد سمرقندی، شاگرد محمّد بن عمر كشّی (صاحب كتاب رجال) است. شیخ مفید۳ (م۴۱۳ق) با یك واسطه از او روایت نقل كرده است. مفید۴ و طوسی،۵ هر كدام از وی در مجالس درسی حدیث برای شاگردانشان روایات وی را بازگو كردهاند.
به نظر میرسد كه وی با حیدر بن نعیم بن محمّد سمرقندی، متفاوت باشد؛ چه این كه حیدر بن نعیم، همدوره و گاه شاگرد عیّاشی بوده است و حال این كه حیدر بن محمّد در طبقة شاگردان شاگرد عیّاشی است. بنا بر اين، از جهت زمانی، وی سالها بعد از حیدر بن نعیم حضور داشته است.