مقالات این مجموعه
چهارده مقالهای که در این کتاب ترجمه و ارائه شدهاند منتخبی از بهترین نگاشتههای غربیان در موضوع تفسیر امامیه (البته با صرف نظر از نگاشتههای مسلمانان در غرب) در دو دهه گذشته هستند که البته قریب به اتفاق آنها در همین چند سال اخیر نگاشته و منتشر شدهاند. ترتیب چینش مقالات میتوانست بر اساس تاریخ نشر مقالات باشد؛ اما ازآنجاکه تقریبا هیچ یک از این مقالات ناظر به یکدیگر نیستند و ارجاعی به هم ندارند، چینش آنها بر اساس ترتیبی موضوعی مرجح به نظر رسید. بنابراین کتاب حاضر مشتمل بر دو بخش اصلی است.
در بخش نخست مقالاتی گرد آمدهاند که حاوی مباحثی کلی درباره تفسیر امامیه هستند و بر یک موضوع خاص و جزئی متمرکز نیستند. مخصوصا دو مقاله اول که یکی درآمدی بر تفسیر شیعی، نوشته بر اشر، و دیگری بحثی درباره چگونگی تعریف تفسیر شیعی، نوشته ریپین، است و هر دو در سال ۲۰۱۴ انتشار یافتهاند، بهخوبی بازتابدهنده آخرین نگاهها و یافتههای غربیان در این موضوع هستند و میتوانند درآمد خوبی بر این کتاب نیز باشند. از سه مقاله دیگرِ بخش نخست، دو تا مدخلهای کوتاه دائرةالمعارفی هستند که برای مروری سریع بر تفسیر شیعی از نگاه غربیان مفیدند. آخرین مقاله بخش نخست، بحثی از بر اشر درباره حق تفسیر قرآن در سنت تفسیری شیعه است که آن هم در سال ۲۰۱۴ انتشار یافته است.
بخش دوم کتاب حاضر شامل ۹ مقاله است که هر یک از آنها بر یک اثر تفسیری خاص، یک دوره زمانی خاص یا تفسیر یک آیه خاص در آثار تفسیری شیعه متمرکز هستند. مقالات این بخش بر اساس ترتیب تاریخی سوژهها، از نخستین قرون هجری تا دوران معاصر، چیده شدهاند. بنابراین در ابتدا مقاله گلیو درباره تاریخگذاری یک حدیث هرمنوتیکی در کتاب سُلَیم بن قیس، سپس مقاله بوورینگ درباره تفسیر منسوب به امام جعفر صادق(ع) و سپس مقاله بر اشر درباره تفسیر منسوب به امام حسن عسکری(ع) آمده است. پس از آن بخشی از کتاب بر اشر درباره تفاسیر متقدم امامیه در قرون سوم و چهارم هجری و روشهای تفسیریای که در آنها به کار گرفته شده آمده است. بعد از آن مقاله دیگری از او درباره دو حدیث نامتعارف در تفاسیر متقدم شیعی از فرانسوی به فارسی ترجمه شده است. در ادامه مقاله رابرت گلیو درباره فنون تفسیری منسوب به امامان شیعه در تفاسیر پنج قرن نخست