لَاُبَشِّرَنَّک بها یا علیّ! فَبَشِّر بها أُمَّتی مِن بَعدی. الصَّدَقَةُ عَلَی وَجهِها، وَ اصطِناعُ المَعروفِ وَ بِرُّ الوالدَینِ وَ صِلَةُ الرّحِمِ، تُحَوِّلُ الشَّقاءَ سَعادةً و تَزیدُ فی العُمُرِ وَ تَقی مَصارِعَ السَّوءِ.۱
۰.اى على! تو را به این [آیه] بشارت مىدهم، پس تو نیز امّت مرا پس از من، بدان بشارت بده. خالصانه صدقه دادن، نیکى به پدر و مادر، کار نیک، و صله رَحِم، بدبختى را به سعادتمندى تبدیل مىکند، عمر را افزایش مىدهد و از مرگهاى بد، جلوگیرى مىنماید.
۳. بیان مصداق
بخشی از روایات تفسیری، به بیان مصادیق ظاهری و باطنیِ آیات اختصاص دارند، مانند: تفسیر «کمترین مرتبه صله رحم» در آیه (وَٱتَّقُوا ٱللَّهَ ٱلَّذِى تَسَاءَلُونَ بِهِ وَٱلْأَرْحَامَ)۲ به «سلام کردن»،۳ تفسیر «رشد عقلیِ یتیم» در آیه (فَإِنْ ءَانَسْتُم مِّنْهُمْ رُشْدًا)۴ به «توانایی حفظ مال»،۵ تفسیر «اِحیای نفس» در آیه (وَمَنْ أَحْیَاهَا فَکَأَنَّمَا أَحْیَا ٱلنَّاسَ جَمِیعًا)۶ به «زندگی معنوی و رهایی از گمراهی»،۷ و تفسیر «عالِم به کتاب» در آیه (وَ مَنْ عِندَهُ عِلْمُ ٱلْکِتَابِ)۸ به «اهل بیت علیهم السّلام»۹ و امثال آنها. ما در درس سوم که ویژه «جری و تطبیق» است، به این گونه احادیث بیشتر خواهیم پرداخت.
۴. تبیین حکمت
شماری از روایات تفسیری، اشاره به حکمت و فلسفه احکام و آموزههای قرآن دارند، مانند: