۷. گردآوریِ آیات هممضمون و مرتبط، در سراسر قرآن؛
۸. یافتن روایات ناظر به آیه، اعم از روایات تفسیری، تطبیقی و تأویلی؛
۹. حلّ اختلاف احتمالی و درونیِ یافتهها و قرینهها به ویژه روایات، با یکدیگر؛
۱۰. بهرهگیری از کوششهای مفسّران و عالمان دیگر؛
در فرجام کار نیز با استنطاق و پیامگیری از آیات، به عصری کردن تفسیر روی میآوریم تا بتوانیم برای پاسخدهی به پرسشهای امروز، بهره بیشتری از قرآن ببریم.
فرایند تفصیلی
پس از آشنایی اجمالی با مراحل تفسیر روایی جامع، به توضیح هر یک از این مراحل میپردازیم تا از فرایند تفصیلیِ این شیوه تفسیری آگاهی یابیم. ما هر یک از این مراحل دهگانه را یک «گام» نامیدهایم.
گام اوّل: قطعهبندی متن
قرآن نیز مانند هر کتاب بزرگ دیگر، دارای اجزای متعدّد، امّا به هم پیوسته است. این اجزا در شکل مکتوب قرآن، به سوره و آیه تقسیم شدهاند؛ امّا این، تنها تقسیمبندیِ ممکن نیست و میتوان اجزای کوچک و بزرگ دیگری نیز در نظر گرفت. میتوان در باره یک واژه مانند «لطیف»۱ و «ضیزیٰ»۲ یا یک عبارت مانند «ذوی القربی»۳ و «صراط مستقیم»۴ در صفحه بعد است کاوش نمود. میتوان در باره یک جزء معنادار از آیهای اندیشید، مانند طهارت و عصمت اهل بیت در آیه سی و سوم سوره احزاب، و میتوان یک آیه کامل و یا حتّی چند آیه در پیِ هم و در یک سیاق واحد را عرصه تفسیر و پژوهش قرار داد. گاه نیز موضوع کلّی و بزرگی مانند ایمان و کفر و شکر، مورد بررسی و تفسیر قرار میگیرد. برای این منظور، آیات متعدّد ناظر به یک