155
تفسیر روایی جامع (۱)

۲. شیوه تعامل علامه طباطبایی با روایات، چگونه و تا چه ‏اندازه روایات تفسیریِ ضعیف السند را کارآمد می‏کند؟

۳. با کاوش در دو تفسیر اجتهادی، مانند المیزان و تسنیم، مواردی را بیابید که از روایات تفسیرى، به عنوان شاهد و مؤیّد استفاده شده است. آن‌ها را تحلیل کنید.

۴. چگونگی استفاده از احادیث تفسیری اهل سنّت را در دو تفسیر کهن و معاصر، مانند مجمع البیان و التفسیر الأثری الجامع، اثر آیت اللّٰه معرفت، بررسی کنید.


تفسیر روایی جامع (۱)
154

دیگر بر خاستند و گفتند: «ای امیر مؤمنان! پس با آنچه در باره [تفسیر] قرآن برای ما روایت شده است، چه کنیم؟». امام فرمود: «باید در باره آن‏ها از عالمان خاندان محمّد [علیهم السّلام] سؤال ‏شود».

نتیجه سخن

روایات تفسیری، جدا از دیگر احادیثِ رسیده به ما نیستند. بر این پایه، نگاه‌داشت آن‏ها و استفاده صحیح از بخش قابل اعتمادشان، فواید و برکات فراوان دارد. این فواید در یک تعامل درست با روایات تفسیری، قابل تحصیل هستند؛ تعاملی که بر پایه یک نگرش حقیقی و صحیح به مسئله «جعل حدیث»، شکل می‏گیرد و با بهره‏گیری از مبنای وثوق صدوری، فایده‏های متعدّدی ـ مانند ابداع احتمالات معناییِ جدید و حلّ آسیب‏های دیگر احادیث ـ را برای همه احادیث تفسیری امکان‌پذیر می‏کند.

چکیده

 کاربردهای روایات ضعیف السند در تفسیر قرآن عبارت‏اند از: ۱. کمک کردن به معنایابی واژه‏ها؛ ۲. ایجاد احتمالات معناییِ نو در تفسیر؛ ۳. حلّ اختلاف روایات و تفسیر‏های متعارض؛ ۴. یاری رساندن به آسیب‌شناسی روایات تفسیری.

 کسانی که بر پایه «وثوق صدوری»، به احادیث عمل می‏کنند، در تعامل با روایات نبوی اهل سنّت می‏توانند آن‏ها را در احادیث شیعی مشابه‏یابی کنند و با گردآوریِ قرینه‏های دیگر و حصول اطمینان به مضمونشان، آن‏ها را در عرصه تفسیر به کار گیرند.

 اخبار نقل شده از صحابه و تابعیان (موقوف و مقطوع)، به شرط اطمینان نسبی به آن‏ها، بیش‌تر در قلمرو دانش‏های قرآنی ـ مانند بیان سبب نزول ـ به عنوان گزارش‏های تاریخی، قابل استفاده‏اند.

پرسش و پژوهش

۱. کاربردهای روایات ضعیف السند را در تفسیر قرآن برشمرده و برای هر یک نمونه‌ای ارائه دهید.

  • نام منبع :
    تفسیر روایی جامع (۱)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    2
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 36456
صفحه از 311
پرینت  ارسال به