بهرهگیرى از منابع نخستین و کهن
چیزى که بر اعتبار کافى به صورتى فوقالعاده افزوده، دسترسى کلینى به منابع کهن و دست اول روایى بوده است. در کافى تمام گزارشها و حدیثگزارىها بر اساس متونى بوده که همه در اختیار کلینى و دست اول بودهاند.
شک نیست که فراهم آمدن کافى از منابع اولیه یا (اصول اربعمائه) و کتابهاى صحابیان ائمهعلیهم السلام بزرگترین خدمت به فرهنگ باارزش اسلام و شیعه بوده است؛ چه اینکه بدین ترتیب، یک پایانه علمى و اطلاعاتى غنى و موثق از آثار کهن و پراکنده روایى، سامان گرفته و از میان رفتن منابع یاد شده بهطور عمده طى رخدادهاى تاریخى، مشکل خاصى پدید نیاورده است.
روزگار کلینى
به منظور فهم ارزش تلاش علمى کلینى و عقلگرایى ایشان، آشنایى با روزگار وى ضرورى است؛ زیرا از این راه مىتوان تا حد زیادى خطوط اصلى شخصیت کلینى را تشخیص داد و به عمق مجاهدات وى پى برد.
تمام دوره عمر کلینى در عصر غیبت صغراى امام زمانعلیه السلام قرار داشته است. این عصر بهطور کلى از نظر اجتماعى، سیاسى و فرهنگى ویژگىهایى داشته که به روشنبینى کلینى و عقلگرایى او یارى بسیارى رسانده است. اکنون به بیان ویژگىهاى یاد شده مىپردازیم، تا ضمن قدرشناسى از عالمان نستوه آن دوره، به برخى شبهات مربوط به این موضوع نیز، پاسخى گفته باشیم.
۱. عصر حیرت
دوران غیبت صغرا دوره حیرت نامیده شده است؛۱ زیرا شیعه در آن، در سرگردانى عجیبى به سر مىبرده است؛ از این رو، که اصل مسئله غیبت امام زمانعلیه السلام و نیز طولانى شدن زمان آن که از چهل سال فراتر رفته بوده است، تردیدهایى را برانگیخته، معضلات اعتقادى و بحرانهاى اجتماعى را سبب شده بود. این مسائل دقتهاى عالمانهاى در روایات مربوط به امام زمانعلیه السلام را مىطلبیده و از این رو، برخى از عالمان بزرگ آن دوره، کتابهاى مستقلى در این موضوع