همنشین وی در عراق بر مذهب امامیِ او خرده میگرفتند.۱ به هر روی، به نظر میرسد که با توجه به فرافکنیهای مذهبی معتزله بر ضد امامیه و از سوی دیگر، قرابت زیاد معتزله، بهویژه معتزله بغداد با زیدیه، ابوزید بلخی به سوی مذهب زیدیه رویگردان شده است.
نتیجهگیری
با توجه به مباحثی که مطرح شد، دو گروه مهم تشیع، یعنی زیدیه و امامیه، در دوره یادشده در عرصههای مختلف اجتماعی، سیاسی و فرهنگی روابط گستردهای با هم داشتند. قرابتهای خانوادگی، اشتراکهای مذهبی و وجود دشمن مشترک را میتوان از مهمترین عوامل این همکاری و همگرایی دانست. این دو گروه مذهبی در دوران حکومت آل بویه بیش از پیش به یکدیگر نزدیک شدند و در حوزههای گوناگون به تعامل پرداختند؛ چه آنکه سیطره دولت شیعیمذهب آل بویه بر اکثریت اهلسنت، انسجام و تعامل اجتماعی و سیاسی گروههای اقلیت شیعه را ضروری میکرد؛ از این رو، عالمان و نخبگان امامیه بیش از هر زمانی دیگر درصدد همکاری و همراهی با دولت آل بویه زیدیمذهب برآمدند، تا جایی که این تعامل به تغییر عقیده نسل دوم بویهیان از زیدیه به امامیه انجامید. افزون بر این، وجود خاندانهای سرشناس علوی، مانند خاندان آل زباره و ابواحمد موسوی، که شخصیتهایی از امامیه و زیدیه را در خود جای داده بود، همکاری اجتماعی دو فرقه زیدیه و امامیه را اجتنابناپذیر میکرد. این دو فرقه به دلیل داشتن میراث مشترک عقیدتی، در عرصه علمی نیز تعامل داشتند. در این دوره که عصر شکوفایی علمی مسلمانان قلمداد میشود، فرهیختگان زیدی و امامی بیش از پیش به میراث مشترک فرهنگی خویش توجه نشان دادند؛ از این رو، داد و ستد علمی بین دانشوران آن دو مذهب نیز رونق گرفت.
زیدیه و امامیه هرچند در عرصههای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی، روابط نسبتاً حسنهای برقرار کرده بودند، هریک تمایز مذهبی خویش را حفظ کردند و به استحاله در اصول مذهبی همدیگر تن در ندادند؛ بهویژه آنکه زیدیان به سبب بعضی اختلافات با امامیه، درصدد هویتسازیِ عقیدتی جدیدی بودند؛ از این رو، آنان به این تمایزگذاری مذهبی توجه جدی نشان دادند و تنشهای مذهبی را با امامیه در عرصه گفتوگوهای علمی و ردّیهنویسی دنبال کردند؛ بهویژه در دورهای که امامیان در تحیر اعتقادی پس از غیبت به سر میبردند، آنان با مناسب دیدن این فضا و با بهرهگیری از اندیشههای جریان مقتدر معتزله، درصدد فشار وارد کردن بر امامیه برآمدند. اما امامیه در برابر هجمههای همتباران زیدی نهتنها دفاع کردند، بلکه در برخی مواقع در نقد آنان پیشگام نیز بودند. گفتنی است،