۱۰۸۷.امام على عليه السلام :اگر آنچه را از زبان پيامبر صلى الله عليه و آله شنيدم ، برايتان بگويم ، از نزد من خارج شويد، در حالى كه مى گوييد : به راستى كه على، دروغگوترين دروغگويان و بدكارترين بدكاران است . خداوند متعال فرمود : «بلكه دروغ شمرند، آنچه را به علمش احاطه نداشتند» .
۱۰۸۸.امام صادق عليه السلام :خداوند، بندگانش را به دو آيه از كتابش اختصاص داده است : بر زبان نياورند، آنچه نمى دانند و انكار نكنند، آنچه را نمى دانند؛ و خداوند عزّوجلّ فرمود : «آيا از آنان، پيمان كتاب [آسمانى] گرفته نشده كه جز به حقّ، نسبت به خدا سخن نگويند» ؛ و فرمود : «بلكه دروغ شمردند آنچه را كه به علمش احاطه پيدا نكردند و تأويلش به آنان نرسيد» .
ر . ك : ص ۲۸۹ «دشمنى با دانش و دانشمند ».
۵ / ۳
نادانىِ پسنديده
۱۰۸۹.امام على عليه السلام :چه بسا نادانى كه نجاتش در نادانى اوست .
۱۰۹۰.امام على عليه السلامـ در حكمتهاى منسوب به ايشان ـ: دو گروه، هر چيزى بر آنان آسان است : دانايى كه پايان كارها را بداند و نادانى كه موقعيت خويش را درك نكند .
۱۰۹۱.امام على عليه السلامـ در حكمتهاى منسوب به ايشان ـ: اگر خرد، نُه قسمت باشد ، به يك قسمت نادانى نياز دارد تا خردمند به كارها اقدام كند ؛ زيرا خردمند، هميشه سهل انگار و مراقب و ترسان است .
۱۰۹۲.امام على عليه السلام :چه بسا نادانى يى كه از بردبارى سودمندتر است .
۱۰۹۳.ابراهيم بن محمّد بن عرفه :احمد بن يحيى ثعلب اين شعر را برايم خواند و يادآور شد كه از على بن ابى طالب عليه السلام است :
اگر به بردبارى نياز داشته باشم ، به درستى كه در پاره اى وقتها به نادانى نيازمندترم . من نادانى را به عنوان دوست و همنشين نمى پسندم؛ ليكن براى هنگام نيازمندى آن را مى پسندم . مرا مَركبى است براى بردبارى كه با بردبارى، افسار شده و مَركبى است براى نادانى كه با نادانى، زين شده است .