۷۳۶.امام على عليه السلام :از خداوند پيروى كن تا خردمند ناميده شوى، و نافرمانى مكن كه نادانْ ناميده مى شوى .
۷۳۷.امام على عليه السلام :خردمند آن است كه در مسير اطاعت پروردگار ، هواى نفس را نافرمانى كند .
۷۳۸.امام على عليه السلام :اگر خداوندِ سبحان ، ترغيب به طاعت خود نمى كرد ، سزاوار بود به اميد دستيابى به رحمت او اطاعت شود .
۷۳۹.امام على عليه السلامـ در حكمتهاى منسوب به ايشان ـ: بر خردمند است به حكمت، كه عقلش را زنده مى دارد، بيشتر دلبسته باشد تا غذايى كه جسمش را زنده مى دارد .
۷۴۰.امام على عليه السلام :بندگان خدا ! تقوا پيشه كنيد ؛ تقواى خردمندى كه انديشه، دلش را مشغول داشته، و ترس، بدنش را سست كرده، و شب زنده دارىْ خوابش را كم كرده، و اميد ، عطش روزانه اش را سيراب ساخته، و زهد، شهوتهايش را بُرده، و ياد خدا زبانش را بى تاب كرده است، و ترس را براى امان يافتن خود، پيش فرستاده است، و از اوهام و خيالات، در راه روشنْ دورى گزيده و نزديك ترين راه رسيدن به مقصد را انتخاب كرده است ؛ پيچاننده هاى فريب، او را نپيچند و امور مشتبه بر او پنهان نگردد ، در حالى كه بر خوشى بشارت و آسايش نعمتْ در خوش ترين خواب و آسوده ترين روز دست يافته است ؛ از گذرگاه دنيا به شايستگى گذر كرده و توشه آخرت را با خوشبختىْ پيش فرستاده است ؛ از روى ترس، سبقت گرفته و بر فرصتها چنگ انداخته است ؛ به جستجو رغبت نشان داده و به حالت گريز پيش رفته است ؛ در امروز، فردايش را بپايد و بسيار باشد كه چند قدم جلوتر را ببيند . [براى او] بهشت به عنوان پاداش و بخششْ كافى است ، و آتش، براى كيفر بس است ، و خداوند، به عنوان انتقام گيرنده و يارى رساننده، [او را] كفايت كند و قرآن به عنوان حجّت و مدّعى، بس باشد .
۷ / ۲
آنچه بر خردمند حرام است
قرآن
بگو : بياييد تا آنچه را پروردگارتان بر شما حرام كرده، براى شما بخوانم : چيزى را با او شريك قرار مدهيد ، و به پدر و مادر احسان كنيد ، و فرزندان خود را از بيم تنگدستى مكُشيد ، ما شما و آنان را روزى مى رسانيم ؛ و به كارهاى زشت ـ چه علنى آن و چه پوشيده[اش] ـ نزديك مشويد ؛ و نفسى را كه خدا حرام گردانيده ، جز به حق مكشيد . اينهاست كه [خدا ]شما را به [انجام دادن] آن سفارش كرده است ؛ باشد كه بينديشيد .