(سرمستي) از يك طرف، و بيتابي از طرف ديگر؛ و همان گونه که پیشتر بارها گفته شد، این هر دو موقعیت میتواند زمینة گرایش به اعتیاد باشد. طبق اين روايات، ياد مرگ، پديدهای است كه در هر دو موقعيت متضاد، كاركرد دارد و پيامدهاي آنها را تعديل ميكند.۱ بر همین اساس، یکی از اقدامات اساسی برای پیشگیری از اعتیاد، استفاده از روش «مرگیادی» است.
مربیان، روحانیان، مشاوران و تمام کسانی که با افراد معتاد یا در معرض اعتیاد رو به رو هستند، میتوانند یاد مرگ را در مخاطبان به وجود آورند. با این کار، هم طغیان و سرکشی دوران خوشی مهار میشود و هم غم و بیتابی دوران ناخوشی؛ مهار این دو نیز زمینة گرایش به اعتیاد را کاهش میدهد. در این زمینه، آیات و روایات فراواني وجود دارد که میتوان با تکیه بر آنها این کار را انجام داد.۲ همچنین با تهیة ابزار لازم برای این امر میتوان هم میزان تأثیر این عنصر را در گرایش به اعتیاد سنجید و هم افراد مستعد را پیشبینی کرد.
ج. ايجاد و تقويت فلسفة خير
پس از آن که معلوم شد فلسفة اسلام، مبتنی بر خیر است و این فلسفه، نقش مهمّي در پیشگیری از گرایش به اعتیاد دارد، مسئلة بعدی، این است که چگونه میتوان این فلسفه را به وجود آورد؟ از اشکالات مهم افراد مستعد یا مبتلا به اعتیاد، پاسخ غلط به این پرسشهاست که: تلخ و شیرین زندگی برای چیست؟ و چرا زندگی بین خوشی و ناخوشی در نوسان است؟ و این کار به دست چه کسی صورت میپذیرد؟ پاسخ درست به این پرسشها و رسیدن به یک منطق استوار در این باره میتواند از اعتیادی که ریشه در پاسخهای غلط و منطق نااستوار دارند، پیشگیری کند. تا اینجا در مباحث پیشین، بر این