تغییر رویکرد در روانشناسی
با توجّه به پیامدهای منفی این رویکرد، روانشناسان نیز از آن رويگردان شدهاند. براساس نظر يورگنسن و نفستاد،۱ آلان کار و ساير روانشناسان مثبتگرا، رویکرد نخست به زندگي خوب و شادكامي، لذّتگرایی بوده است. رويکرد لذّتگرا، شادماني و زندگي خوب را بر حسب جستجوي لذّت و پرهيز از درد تعريف ميکند. ۲ این رویکرد (لذّتگرايي) ريشه در فلسفة يونان قديم دارد. اپيكور، فيلسوف يوناني معتقد بود كه هدف هر انساني در پايان، كسب بيشترين لذّت و رهايي از درد است. اين رويكرد در ديدگاههاي فلاسفة اروپايي ادامه داشت تا در قرن نوزدهم که فيلسوف انگليسي، جرمي بنتام،۳ ديدگاه فايدهگرايي۴ را از آن اقتباس کرد و پس از او جان استوارت ميل،۵ به تشريح آن پرداخت و با تفاوتهایی آن را تبیین کرد.
پس از جدايي روانشناسي از فلسفه، رويكرد لذّتگرايي در آثار روانشناسان به روشني، مشهود بود. ويترسو۶ در اين زمينه، بويژه به جيمز، ثرندايك،۷ وونت۸ و فرويد۹ اشاره دارد. ۱۰ ثرندايك به مولّفة لذّت در اصل اثر خود پرداخته است. در نظرية سهبُعدي وونت در بارة «تجربة هوشيار»، يك بُعد مهم، كيفيت لذّت بود. همزمان با وونت، جيمز در بررسي حالتهاي عاطفي در مورد احساسات لذّت و عدم لذّت ناشي از تغييرات بدني، به نظريهپردازي پرداخت. در نظرية فرويد نيز لذّت و اصل لذّت، جايگاه خاصّي دارد.
1.. Jorgensen,I. S. , Nafstad,H. E. (۲۰۰۴). Positive Psychology: Historical,Philosophical, and Epistemological Perspectives. In P. Alen Linley and S. Joseph (Eds.), Positive Psychology in Practice. New Jersy: John Wiley Sons
2.. روانشناسی شادی، ص ۹۸.
3.. Bentham,J.
4.. Utilitarianism.
5.. John Stuart Mill.
6.. Vitterso,J.
7.. Thorndik.
8.. Wundt,W. M.
9.. Freud.
10.. Vitterso,J. (۲۰۰۹). Hedonics. In the Encyclopedia of Positive Psychology. (Ed. ), by S. J. Lopez,USA: Wiley-Blackwell.