توجّه به مراتب ارزشمندی انسان در منابع دینی، پیامدهایی چون تقویت حسّ احترام به خود و بهرمندی از پیامدهای آن، تقویت ایمان به خدا و توجّه جدّی به ارزشهای ودیعه نهاده شده در افراد خواهد داشت. این ارزشمندی، ناشی از دریافت عطایایی است که در متون دینی از آنها به نعمت و توفیق یاد میشود. این توفیقات، انواع رفتارهای ارزشی اعم از سلبی و ایجابی اند که ناشی از احساس احترام به خود مذهبی اند. لذا در منابع دینی، اهتمام زیادی به تعمّق در ذات خود شده و شناخت خود ـ که از آن به «معرفة النفس» یاد میشود ـ ، به عنوان یکی از کلیدیترین مؤلّفهها در ارزشیابی خود، معرّفی شده است. در حدیثي از امام علي علیه السلام، شناخت خود، از مفیدترین علوم شمرده شده است.۱ بر این اساس، اگر کسی خود را بشناسد، نسبت به خود و استعدادهای ذاتی بالقوّه و بالفعل خويش، احساس خرسندی نموده، در صدد حفظ آنها بر خواهد آمد. امیرمؤمنان علیه السلام در همین زمینه ميفرمايد:
مَن عَرَفَ نَفسَهُ جاهَدَها، مَن جَهِلَ نَفسَهُ أهمَلَها. ۲
هركه نفس خود را شناخت، به جهاد با آن برخاست و هر كه آن را نشناخت، به حال خود رهايش ساخت.
شناخت خود، به ناچار به شناخت پروردگار ميانجامد؛ زیرا آدمی به دنبال علّت اصلی ارزشهای وجودی خویش است و اين به شناخت خداوند منتهي خواهد شد.۳ عکس مطلب هم صادق است، چنان که قرآن کریم فرموده:
(وَلَا تَكُونُوا كَالَّذِينَ نَسُوا اللَّهَ فَأَنسَاهُمْ أَنفُسَهُمْ أُوْلَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ.
و همچون کسانى نباشيد که خدا را فراموش کردند و خدا نيز آنها را
1.. امام علی علیه السلام: مَعرِفَةُ النَّفسِ أنفَعُ المَعارِفِ؛ شناخت خود، سودمندترين شناخت است
(غرر الحكم، ح ۹۸۶۵).
2.. همان، ۷۸۵۵ ـ ۷۸۵۶.
3.. پيامبر خدا صلی الله علیه وآله: مَن عَرَفَ نَفسَهُ فَقَد عَرَفَ رَبَّهُ؛ هر كس خود را بشناسد، خدايش را شناخته است
(عوالي اللآلي، ج ۴، ص ۱۰۲، ح ۱۴۹؛ مصباح الشريعة، ص ۳۴۳؛ غرر الحكم، ح ۷۹۴۶ از امام علي علیه السلام؛ بحار الأنوار، ج ۲، ص ۳۲، ح ۲۲؛ شرح نهج البلاغة، ابن ابی الحدید، ج ۲۰، ص ۲۹۲، ح ۳۳۹؛ مئة كلمة قام، ص ۲۲، ح ۶.