چیز باید برخي اطّلاعات در موضوعات خاص ـ که بعداً در بارة آنها سخن خواهیم گفت ـ کسب و سپس هنگام وسوسة اعتیاد، یادآوری شوند. این یادآوری موجب شناخت می-گردد و در نتیجه بازداری را به وجود میآورد.
ج. اصول عملی تقوا
در بحثهای گذشته روشن شد كه عامل اساسي خويشتنداري اخلاقي، عقل است كه از دو مؤلّفة در هم تنيدة «تقوا» و «علم» تشكيل شده است. پرسشي كه رخ مينمايد، اين است كه عقل چگونه موجب كنترل نفس و تنظيم رفتار ميگردد. تقوا كه بازوي بازداري عقل است، عنصري عمليّاتي نيست كه در عرض ديگر صفات قرار داشته باشد و مستقيماً به عنوان يكي از عناصر تنظيم رفتار عمل كند. تقوا، مفهومي عام و انتزاعي از مجموعه عناصري است كه به كنترل نفس و تنظيم رفتار ميپردازند. بنا بر اين، هر چند تقوا عامل تنظيم رفتار است، امّا مفهومي است عام و داراي برخي نيروهاي عمليّاتي كه در موقعيتهاي پيش آمده مداخله مينمايند و به كنترل و تنظيم رفتار ميپردازند. از اين امور با نام اصول ياد ميكنيم. پس اصول كنترل نفس و تنظيم رفتار، عناصر عمليّاتي و اجرايي تقوا هستند كه در اين بحث برخي از آنها را بررسي مينماييم.
يک. پیامدشناسی
از عوامل مهم و اساسی در تقویت خویشتنداری و پیشگیری از اعتیاد، شناخت پیامدهای اعتیاد است. وقتی فرد نتیجة معتاد شدن را ببیند و آیندة خود را تصوّر کند، قدرت خویشتنداریاش تقویت میشود. برای این، در معارف اسلامی، دو راهکار بیان شده است: عبرت و دورانديشي.
يک / ۱. راههای پیامدشناسی
ـ عبرت
یکی از توصیههای اخلاقی که در منابع قرآن و حدیث فراوان به چشم میخورد، «عبرت»