كسي كه به خدا احساس نياز كند، فقير نيست.۱ اولياي خدا غناي خود را از خدا ميخواهند۲ و لذا همة مردم به آنان نيازمند ميگردند.۳ از اين رو، امام زين العابدين علیه السلام از خداوند ميخواهد كه بينيازيطلبي وي را به خودش قرار دهد.۴
از آنچه گذشت، روشن میشود که اگر انسان، غنای خود از خداوند متعال طلب کند، احساس غنا و بینیازی خواهد کرد. به نظر میرسد افراد معتاد، در این زمینه دچار اشتباه هستند. این را میتوان در تحقیقات تجربی مطالعه کرد. آنچه مهم است این که با تکیه بر غنای خداوند، انسان، احساس بینیازی خواهد کرد و در نتیجه، زمینة گرایش به اعتیاد نیز از بین میرود.
ه. تنظیم احساس نسبت به درآمد
از مسائل مهم روزی، آن است که پس از تلاش کردن و محقّق شدن روزیِ مقدّر، انسان چه احساسی باید نسبت به آن داشته باشد. گاه انسان ممکن است نسبت به روزیِ کسب نشده، احساس نادرستی داشته باشد که موجب نارضایتی میشود و گاه ممکن است نسبت به روزیِ کسب شده، احساس نادرستی داشته باشد که این نیز موجب نارضایتی میگردد. باید احساسِ خود را نسبت به روزی کسب شده، تنظیم نمود. صِرف کسب روزی کافی نیست؛ احساسی که ما از روزیِ کسب شده داریم، نقش مهمّي دارد. بنا بر این باید احساس خود را به درستی تنظیم نماییم تا موجب رضامندی گردد. علّت برخی از اعتیادها را باید فقدان توانمندی در تنظیم احساس نسبت به روزیِ بهدستآمده دانست.
از عوامل مزاحم رضامندی، «حرص» است. حرص يعني حالت زيادهخواهي بيپايان كه با هيچ چيز سير نميشود. كسي كه به كفاف راضي نباشد، دچار زيادهخواهي ميشود.
1.. مجلسي في صحيفة إدريس النبيّ علیه السلام: لا غنى لمن استغنى عنّي، ولا فقر بمن افتقر إليَّ
(بحار الأنوار، ج ۹۵، ص ۴۶۲).
2.. پيامبر خدا صلی الله علیه وآله: ثلاث خصالٍ من صفة أولياء الله تعالى: الثقة بالله في كلّ شيء، والغنى به عن كلّ شيء، والافتقار إليه في كلّ شيء
(کنز الفوائد، ج ۲، ص ۱۹۳؛ بحار الأنوار، ج ۱۰۳، ص ۲۰، ح ۲).
3.. امام زين العابدين علیه السلام: ما استغنى أحد بالله إلّا افتقر الناس إليه
(الدرّة الباهرة، ص ۲۶؛ اعلام الدين، ص ۳۰۰).
4.. امام زين العابدين علیه السلام: اللهمّ... واجعل استغنائي وكفايتي بك
(الصحيفة السجّاديۀ، ص ۹۲، دعاي ۲۱).
واجعلني من... المغنَين من الفقر بغناك
(همان، ص ۱۰۷، دعاي ۲۵)