بنا بر این، نمیتوان هر مال و ثروتی را خوب دانست؛ همان گونه که دانستیم نمیتوان هر فقر و نداریاي را بد دانست. این نوع تفکّر میتواند مانع گرایش به اعتیاد گردد. به نظر میرسد اصلاح همین نوع تفکّر میتواند نقش مهمّي در کاهش گرایش به اعتیاد داشته باشد.
د. تنظیم تصویر از آینده
از مسائل مهم در هنگامة سختیها، تصویری است که فرد از آینده دارد. این، اگر تصویری نادرست باشد، میتواند موجب گرایش به اعتیاد گردد. يكي از ويژگيهايي كه ممكن است برخي افراد، در موقعيّت ناخوشايند داشته باشند، «پايدارپنداري سختيها» است. وقتي مشكلي به وجود ميآيد و حادثة تلخي رخ ميدهد، تصوّر بر اين است كه ماندگار است و گويا هيچ گاه، پاياني نخواهد داشت. در چنين موقعيّتي، ممكن است که فرد، آينده را با مقياس حال، ارزيابي كند. این امر، موجب ناامیدی ميگردد و فشار روانی را ميافزايد و رضامندی را کاهش میدهد. طبیعی است که در این صورت، زمینة گرایش به اعتیاد نیز فراهم میشود.
این در حالی است که يكي از اصول مسلّم و قطعي سختيها «پايانپذيري» است. درست است كه سختيها برگشتناپذيرند، امّا پايانناپذير نيستند. برگشتناپذيري را نبايد به پايانناپذيري تفسير كرد. امام علي علیه السلام ميفرمايد:
إنَّ لِلمِحَنِ غاياتٍ ولِلغاياتِ نِهاياتٍ فَاصبِروا لَها حَتّي تَبلُغَ نِهاياتِها فَالتَّحَرُّكَ لَها قَبلَ انقِضائِها زِيادَةٌ لَها.۱
همانا براي سختيها اهدافي است و براي آن اهداف، پاياني است. پس بر آنها بردبار باشيد تا به پايان برسند؛ چرا كه حركت در برابر آنها پيشاز پايان يافتنشان، افزايندة آنهاست.
از این رو فرد نباید سختيها را داراي آغازي بيپايان بداند و باید مطمئن باشد که