امام سجاد علیه السلام نقل ميكند كه روزي پيامبر خدا صلی الله علیه وآله بر شترچرانى گذر كرد و كسي فرستاد تا از او چيزى براى آشاميدن بخواهد. شتربان گفت: آنچه در پستان شتران است، صبحانة مردم قبيله است و آنچه در ظرفهاى ماست، غذاى شامشان. رسول خدا صلی الله علیه وآله فرمود: «بارخدايا! مال و فرزندان او را فراوان ساز».
سپس به گوسفندچرانى گذر نمود و كس فرستاد تا از او چيزى براى آشاميدن بخواهد. وى گوسفندها را دوشيد و هر چه در ظرف داشت، در ظرف پيامبر خدا صلی الله علیه وآله ريخت و نيز گوسفندى براى ايشان فرستاد و پيغام داد: اين چيزى است كه نزد ما آماده بود؛ اگر ميخواهى، آن را افزون كنيم. پيامبر خدا صلی الله علیه وآله فرمود: «بار خدايا! او را به قدر كفاف روزى ده». يكى از يارانش گفت: اى پيامبر خدا صلی الله علیه وآله! آن را كه خواهشت را رد كرد، چنان دعا فرمودى كه ما همه دوستار آنيم؛ و اين را كه خواهشت را روا نمود، چنين دعا فرمودى كه ما همه آن را ناخوش مى داريم! پيامبر خدا صلی الله علیه وآله فرمود: «همانا آن چه كم باشد و كفايت نمايد، بهتر از آن است كه فراوان باشد و بفريبد. بار خدايا! محمّد و خاندان محمّد را به قدر كفاف روزى بخش».۱
از آنچه گذشت، به دست آمد که روزیِ مؤثّر و خوب، آن است که به قدر کفایت باشد و اندازة آن را نیز خداوند میداند و بر اساس مصلحت انسان، تقدیر میکند. این باور، موجب فرونشاندن زیادهخواهی میشود و در نتیجه، انسان را از فشار روزی رها میسازد و زمینة گرایش به اعتیاد را از بین میبرد. از این رو، یکی از آموزشهایی که باید افراد ببینند، آموزش در زمینة روزی است.