17
درآمدي بر پيشگيري از اعتياد با رويکرد اسلامي

اسلامی، مرتبط است. با این حساب، به راحتی می‌توان راه‌های اسلامیِ پیشگیری از اعتیاد را به دست آورد.

الگوی پیشگیری از اعتیاد

رویکرد اسلامی در پیشگیری از اعتیاد، به تناسب هر کدام از عوامل، راه‌کارهایی را ارائه می‌کند و در نهایت، این راه‌کارها خود، مبنایی اساسی و کلّی دارند که همة آنها را تحت پوشش قرار می‌دهد.
در مواجهه با عامل لذّت‌جویی، باید رویکرد لذّت را تغییر داد. بدین منظور باید نخست، لذّتجویی را تعدیل نمود که برای آن،‌ دو راه‌کار اساسی وجود دارد: یکی تنظیم نظام رغبت و علاقة انسان ـ که همان مفهوم اسلامی «زهد» است و موجب می‌شود رغبت فرد از لذّت‌های ناپایدار و نادرست، به لذّت‌های پایدار و درست سوق پیدا کند ـ و دیگری تنظیم نگاه نسبت به زندگی و پایان‌پذیری آن است ـ که همان مفهوم اسلامی «یاد مرگ» است و موجب می‌شود که لذّتجویی انسان در زندگی دنیا تعدیل شود ـ . پس از تعدیل لذّتجویی، نوبت به جایگزینی می‌رسد. از منظر اسلام، رویکرد به زندگی، رویکرد «خیر» است. ما نه برای کسب لذّت، بلکه برای کسب خیر باید زندگی کنیم و فلسفة زندگی و بهداشت روان در اسلام، همین «خیر» است. حتّی فلسفة اسلام، مبتنی بر رنج نیز نیست. از منظر اسلام، انسان باید به دنبال خیر باشد، نه لذّت یا رنج؛ خیر، ممکن است همراه با رنج یا لذّت باشد. وقتی خیر، محور قرار گرفت، دیگر برای انسان فرق نمی‌کند که در رنج است یا در لذّت. ایجاد فلسفة خیر نیز نیازمند دو چیز است: یکی ایمان به «تقدیر»ی بودن امور عالم، و دیگری «خیر» بودن تقدیرهای خداوند متعال.
همین فلسفه اگر جایگزین شود، می‌تواند عامل دوم (یعنی نارضایتی) را نیز حل کند. در مواجهه با عامل دوم گرایش به اعتیاد، باید «خیرباوری» را تقویت کرد که در بحث پیش گذشت؛ امّا علاوه بر آن، امور دیگری نیز هستند که داشته‌های زندگی را به انسان نشان می‌دهند و نمی‌گذارند وی دچار احساس محرومیت شود. این امور، عبارت‌اند از:


درآمدي بر پيشگيري از اعتياد با رويکرد اسلامي
16

رویکرد، مسئلة کلان پیشگیری از اعتیاد، به مسئله‌های کوچک‌ترِ پیشگیری از فلان عامل خاص تقسیم می‌شود. بر همین اساس، در مرحلة نخست، با استفاده از کارشناسان خبرة حوزة اعتیاد و همچنین منابع علمی موجود در این زمینه، عوامل گرایش به اعتیاد، شناسایی شدند. سپس با مراجعه به متون دینی، راه-کارهای اسلامی پیشگیری از آن، شناسایی و تبیین شدند.

سبب‌شناسی گرایش به اعتیاد

بررسی نظریه‌های اعتیاد نشان داد که علل گرایش به اعتیاد، بیشتر حول چند محور قرار می‌گیرند که عبارت‌اند از: لذّت‌جویی، نارضایتی، نابردباری، ناسپاسی، زیاده‌خواهی، و ناخویشتنداری. یکی از عوامل گرایش به اعتیاد، لذّت‌جویی است که فرد را به سمت هر نوع لذّت می‌کشانَد و از هر نوع رنج فراری می‌دهد. عامل دیگر، نارضایتی است. افراد ناراضی از زندگی، ممکن است برای مهار آن، به سمت اعتیاد روی آورند. عامل دیگر، نابردباری است که در رویارویی با سختی‌ها پیش می‌آید. افراد ناتوان در مقابله با سختی‌ها، برای کاهش فشار آن، ممکن است به موادی که اثرات تخدیری دارند، روی آورند. عامل دیگر، ناسپاسی است. بر اساس این عامل، افرادی که نکات مثبت و خوشایند زندگی را نمی‌بینند و ناسپاسی می‌کنند، دچار احساس محرومیت می‌شوند و احساس محرومیت زمینه‌ساز گرایش به اعتیاد است. لذا بیش از دیگران، زمینة گرایش به اعتیاد را دارند. عامل دیگر، زیاده‌خواهی است. افراد زیاده‌خواه که به هیچ چیز قانع نیستند، همواره خود را با انبوهی از خواسته‌های برآورده نشده، رو به رو می‌بینند که فشار زیادی را بر آنان وارد می‌سازد و همین امر، زمینة گرایش به اعتیاد را فراهم می‌آورد. عامل دیگر، ناخویشتنداری است. اعتیاد، یک وسوسة فریبنده است که کشش زیادی از درون را به وجود می‌آورد. از این رو، ضعف خویشتنداری، موجب شکستن مقاومت در برابر وسوسة مصرف مواد می‌شود و گرایش به اعتیاد را ایجاد می‌کند.
همان گونه که مشهود است، هر کدام از این عوامل، با یکی از سرفصل‌های مهم

  • نام منبع :
    درآمدي بر پيشگيري از اعتياد با رويکرد اسلامي
    سایر پدیدآورندگان :
    عباس پسندیده و محمدرضا کیومرثی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قک
    تاریخ انتشار :
    1392
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 16571
صفحه از 245
پرینت  ارسال به