ناخوشايند را از خود دور ساخت.
با توجّه به آنچه گذشت، روشن میشود که یکی از عواملی که میتواند زمینة گرایش به اعتیاد را فراهم آورد، مقایسة صعودی است. میتوان ادّعا کرد که مدل مقایسة افراد معتاد و یا در معرض اعتیاد، مدل مقایسة صعودی است و بر همین اساس میتوان پیشبینی کرد که افرادِ با شاخصة مقایسة صعودی، نسبت به دیگران بیشتر در معرض ابتلا به اعتیاد قرار خواهند داشت. از این رو، برای کاهش گرایش به اعتیاد، یکی از مسائلی که باید مورد توجّه باشد، الگوی مقایسة اجتماعی افراد است. با اصلاح این الگو، یکی از زمینههای گرایش از بین میرود.
پنج. تنظيم آرزوها
از دیگر عناصری که از مسیر احساس محرومیت و ناسپاسی، در گرایش به اعتیاد نقش دارد، مسئلة آرزوهاست. در برخي روايات آمده است كه آرزوي دور، موجب از بين رفتن لذّت نعمت و كوچك شمردن آن، كاهش شُكر و حسرت خوردن به خاطر نرسيدن به آرزوها ميگردد. امام علي علیه السلام ميفرمايد:
تجنبوا المنی؛ فانها تذهب بهجة ما خولتم وتستصغرون بها مواهب الله تعالي عندكم و تعقبكم الحسرات فيما وهمتم به أنفسكم.۱
از آرزوها دورى كنيد؛ كه آرزوها شُكوهِ داشتههايتان را از بين مىبرند و موهبتهای الهی را در نظرتان كوچك مىنمايند و افسوس خوردن به خاطر آنچه را که در آرزویش بوديد، به دنبال می-آورد.
ميتوان مجموعة اين آثار را در دو گروه تقسيم كرد: يكي داشتههاي حال (نعمت) و ديگري نداشتههاي آرزو شده. در بخش داشتهها، آرزو، موجب كوچكشماري داشتهها و لذّت نبردن از آنها ميشود و در بخش نداشتههاي آرزو شده، موجب ناكامي و نااميدي و حسرت ميگردد. به همین جهت است که امام على علیه السلام مىفرمايد: