255
دانش رجال از ديدگاه اهل سنت

الصحيحين ، به سال ۳۲۱ هجرى تولّد يافت و به سال ۴۰۵ هجرى درگذشت .
حاكم ، ثقه و از حافظان حديث در نيشابور بوده كه به علوم حديث و نيز احوال رجال ، وقوف كامل داشته است و دو كتاب معرفة علوم الحديث و الضعفاء را در همين زمينه تأليف كرده است .
وى در كسب حديث و ملاقات با مشايخ بزرگ ، بسيار كوشا بود و به نقاط مختلفى چون عراق و شهرهاى خراسان و ماوراء النهر ، مسافرت كرد . تعداد مشايخى كه وى تنها در مسافرت هايش از آنها كسب علم و حديث نمود ، حدود يكهزار نفر بوده اند و از حدود همين تعداد ، در خود نيشابور ، حديث شنيد .
حاكم به خاطر محبّت به على عليه السلام و اهل بيت پيامبر عليهم السلامو نيز بيزارى جُستن از معاويه و ساير دشمنان امير مؤمنان على عليه السلام شيعه محسوب گرديده ؛ امّا وى رافضى نبوده است ؛ يعنى در مسئله خلافت ، قائل به تقدّم على عليه السلام بر ابوبكر و عمر و عثمان نبوده است و در ذمّ آنان نيز چيزى نگفته است . اگرچه برخى نسبت رافضى نيز به وى داده اند ؛ ليكن اغلب محقّقان و علما (مانند ذهبى) ، دادن چنين نسبتى را به وى ، مردود و غير صحيح دانسته اند و بعضى از فضلاى معاصر نيز قراين و شواهدى را براى ردّ اين نسبت ، ذكر كرده اند . ۱
حاكم در صحيح شمردن احاديث ، متساهل بوده و اين تساهل وى ، امرى بسيار مشهور است و عدّه زيادى از علما (چون ابن صلاح ، ذهبى و ابن حجر) ، بر اين مطلب تصريح كرده اند ۲ . منشأ اين نسبت آن است كه وى در كتاب المستدرك خود ، بر بسيارى از احاديث حَسَن و ضعيف و حتى جعلى از ديدگاه اهل سنت ، نام صحيح گذارده و حكم به صحّت آنها كرده است . ۳

1.ر .ك : تذكرة الحفّاظ ، ج۳ ، ص۱۰۴۵ ؛ معرفة علوم الحديث چاپ دارالكتب العلمية ، مقدّمه ، ص ه ، و ، ز .

2.ر .ك : فتح المنّان بمقدّمة لسان الميزان ، ص۲۹۷ ـ ۳۰۳ .

3.ر .ك : تذكرة الحفّاظ ، ج۳ ، ص۱۰۳۹ ـ ۱۰۴۵ (ش۹۶۲) ؛ طبقات الحفّاظ ، ص۴۲۶ ـ ۴۲۷ (ش۹۲۹) ؛ سير أعلام النبلاء ، ج۱۷ ، ص۱۶۲ ـ ۱۷۷ (ش۱۰۰) .


دانش رجال از ديدگاه اهل سنت
254

يكصد حديث از احاديث صحيح البخارى و صحيح مسلم ، ايراد گرفته و آنها را «معلول» دانسته است . ۱
وى در حديث و علل آن و علم رجال ، صاحب تأليفات بسيارى است كه مهم ترين آنها عبارت اند از : ۱ . السنن ، معروف به سنن دار قُطنى ، ۲ . علل الحديث ، ۳ . الضعفاء والمتروكون .
ذهبى ، دار قُطنى را در جرح و تعديل رجال ، از جمله علماى معتدل و منصفى به شمار آورده كه گاهى در جرح و نقد رجال، متساهل نيز بوده است ۲ و تهانوى، وى را در جرحِ خصوص ابو حنيفه و پيروانش عيبجو و سختگير(مُتعنّت) دانسته است. ۳

گروه سومِ علماى علم رجال

ويژگى هاى مشترك عالمانى كه در اين گروه قرار دارند ، عبارت است از :
۱ . همه آنها از متأخّران شمرده مى شوند .
۲ . همه آنها در علم رجال ، صاحب تأليف اند .
۳ . كتاب هاى آنان در علم رجال و نيز اقوال رجالىِ آنان در كتاب هاى حديثى شان مستفاد از كتاب هاى گروه دوم از بزرگان جرح و تعديل است .

۱ . حاكم نيشابورى

ابو عبد اللّه محمّد بن عبد اللّه نيشابورى ، صاحب كتاب حديثى المستدرك على

1.ر .ك : ص ۲۰۱ ـ ۲۰۲ و ۲۰۴ كتاب .

2.ر .ك : فتح المنّان بمقدّمة لسان الميزان ، ص۳۰۵ .

3.قواعد فى علوم الحديث ، ص۱۹۳ . همچنين ، ر .ك : تذكرة الحفّاظ ، ج۳ ، ص۹۹۱ ـ ۹۹۵ (ش۹۲۵) ؛ طبقات الحفّاظ ، ص۴۱۰ ـ ۴۱۱ (ش ۸۹۵) ؛ سير أعلام النبلاء ، ج۱۶ ، ص۴۴۹ ـ ۴۶۰ (ش۳۳۲) ؛ تاريخ بغداد ، ج۱۲ ، ص۳۴ ـ ۳۹ (ش۶۴۰۴) .

  • نام منبع :
    دانش رجال از ديدگاه اهل سنت
    سایر پدیدآورندگان :
    محمدرضا جدیدی نژاد
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1381
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 1943
صفحه از 298
پرینت  ارسال به