اين كتاب كه بسيار نفيس است و مورد اعتماد علما واقع شده ، با شرح حال طبقه صحابيان آغاز شده و تا طبقه مشايخ خود ذهبى ادامه يافته است . مجموع طبقات كتاب ، ۲۱ طبقه است و مشتمل بر ۱۱۷۶ شرح حال است .
۶ . رجال جوامع روايى
مراد از اين گونه كتاب ها ، كتاب هايى است كه به ذكر شرح حال راويانى پرداخته اند كه احاديث و مرويات آنان در كتاب و يا كتاب هاى حديثى معيّنى (از يك تا شش كتاب) نقل شده است .
به نظر مى رسد كه اوّلين تأليف در اين زمينه ، كتاب التعريف برجال الموطّأ ، تأليف ابو زكريا يحيى بن زكريا بن مزين قرطبى (م۲۵۹ ق) باشد ۱ كه اكنون هيچ نسخه اى از آن موجود نيست .
كتاب هاى موجود و متداول اين دسته ، عبارت اند از :
الف) الكمال فى أسماء الرجال ، تأليف عبدالغنى بن عبد الواحد جماعيلى (م۶۰۰ ق) . اين كتاب ، مشتمل بر شرح حال رجال كتاب هاى ششگانه (صحيح البخارى و صحيح مسلم ، و السُننِ : ابو داوود ، نسايى ، ترمذى و ابن ماجه) است و بسيار مفصّل است .
ب) تهذيب الكمال فى أسماء الرجال ، تأليف ابو الحجاج يوسف بن عبد الرحمان مِزِّى (م۷۴۲ ق) . اين كتاب ، تلخيص و تكميل و تصحيح كتاب الكمال فى اسماء الرجال است كه مؤلّف ، نام هاى رجالى را نيز كه صاحب كتاب مذكور نياورده ، افزوده است و اغلاط آن را تصحيح كرده و به همين جهت ، مزى آن را تهذيب الكمال ، نام نهاده است .
شرح حال هاى كتاب ، بر اساس حروف معجم مرتّب شده است ، جز اين كه در