آن را به واقع و صواب نزدیک میکند. از این رو امام علی علیه السلام ـ که تندیس خردورزی و قدرت و چالاکی جسمی است ـ رای سالمند را دوستداشتنی تر از جولان جوان میخواند. بدین سان، شگفت نیست که هر سالمند درستکار، مایه برکت جامعه خویش میشود و مانع نزول عذاب الهی.
چهار. عوامل طولانی شدن عمر
بر پایه مطالب فصل دوم و سوم، عمر طولانی و سالمندی، نعمت گرانبهایی است که کوشش برای به دست آوردن آن را منطقی میکند. طبیعی است که تحصیل زمینهها و اسبابی که بر عمر ما میافزاید نیز نیکو و عاقلانه است. خوشبختانه در احادیث متعدّدی، به عوامل طولانی شدن عمر اشاره شده است. این عوامل را در چند بخش بر میشمریم:
بخش یکم: عوامل اخلاقی
توبه و تقوا، خوشنیّتی، نیکی به پدر و مادر و خانواده و بویژه صله رحم و نیکی به خویشان، احسان و صدقه دادن بویژه پنهانی، خوشخویی و خوشهمسایگی و آزار ندادن دیگران، راستگویی و تکریم بزرگسالان، شکرگزاری فراوان، از جمله عوامل اخلاقی عمر طولانی هستند.
بخش دوم: اعمال عبادی
برخی طاعات نیز در داشتن عمر طولانی مؤثّرند. کامل و فراوان وضو گرفتن، طول دادن رکوع و سجود نماز، زیارت مرقد شریف امام حسین علیه السلام، حج و عمرههای پیاپی، نماز گزاردن در مسجد سهله، خواندن سوره توحید در پی هر نماز، خواندن سورههای آغاز شده با «قل» و دعا کردن نیز از عوامل عبادی طول عمرند.